Образователният министър поиска оставката на шефка на европейска програма


Образователният министър поиска оставката на шефка на европейска програма
Проф. Николай Денков, Снимка: МОН
10 Февруари 2017, Петък


Просветното ведомство е получило писмо от ЕК с критики заради изпълнението на ОП  „Наука и образование за интелигентен растеж“

Автор: Десант

В Министерството на образованието и науката е пристигнало предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на Оперативна програма  „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), извършен от 24 до 28 октомври 2016 г.

"Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии. При структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН". Това се изтъква в изявление на служебния просветен министър проф. Николай Денков.

Той уточнява, че не е изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. За него те са логично следствие от начина, по който е управлявана програмата през последната година.

"Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма  ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН" - подчертава той.

Проф. Денков уточнява, че заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове вече се подготвя план за действие за разрешаване в най-кратък срок на възникналите проблеми. "Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър" - изрично предупреждава той.

Покрай това министър Денков посочва, че смята настоящия ръководител на управляващия орган на ОП НОИР Цветана Герджикова за пряко отговорна за част от възникналия при одита на програмата проблеми и й даде срок до края на днешния ден - 10 февруари, да си подаде оставка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки