В Силистра ще действа етичен кодекс, съставен по заветите на Левски


В Силистра ще действа етичен кодекс, съставен по заветите на Левски
10 Февруари 2017, Петък


Днес дунавският град отбелязва 139 години от Освобождението си от турско робство

Автор: Десант

В Силистра въвеждат етичен кодекс, съставен по заветите на Левски. Правилата за поведение в полза на обществото ще бъдат скрепени с подписа на кмета на крайдунавския град доктор Юлиян Найденов.

Тържествената церемония по подписването, която се състоя днес в сградата на кметството, е част от празничната програма, с която Силистра отбелязва 139-годишнината от Освобождението си от турско робство.

По традиция тържествената черемония по честването на повода се извършва пред паметната плоча, която символизира посрещането на руските освободителни войски в града през 1878 г. Тя е поставена там, където е бил домът на големия родолюбец и общественик Бояджи Яни, домакин на ген. Цимерман в този исторически за Силистра ден.



А ето и как се стига до него. След като Добрич е превзет от руските войски на 27 януари 1878 г., турците поискват мир на 31 януари, като приемат всички условия на русите, едни от които са да освободят Русе и Силистра.

Към Силистра се отправя Втора бригада на Първа Донска дивизия с командир генерал-майор Андрианов. На 5 и 6 февруари той се среща с коменданта на Силистра Селями паша и се договаря турската войска да се изтнегли към Варна.

В ранната сутрин на 22 февруари (10 февруари, нов стил) 1878 г. комендантът на силистренската крепост, придружен от двама парламентьори, с коне потегля за село Алмалий, където са били лагерът на руските полкове и главната квартира на руското командване. След час комендантът, който е и командир на гарнизона, се връща в Силистра с парламентьорите и договореното оттегляне на турските войски.

Турските войски се нареждат в строй и чакат заповед за потегляне. Настъпват решителни минути. Християнското население се покачило по стените на кпрепостта от държавната болница до Дунавската порта, а турското население - от болницата до Чаир махале. След дадения сигнал започва предаването на крепостта от турците на русите.

Първо турската флота, която била на зимовка в "Лома", излиза на открития Дунав и по течението потегля за Десния Дунав. Пехотата, кавалерията и артилерията напускат Силистра през Западната порта, през шосето за Шумен, покрай Калипетрово, начело с музиката си, която свири прощален военен марш.

Победоносните руски войски приближават силистренската крепост, но са все още отвън, като заемат разстоянието от Цариградската врата до Дунавската врата. Руските войски под звуците на своята военна музика навлизат в Силистра. Освободителите са посрещнати тържествено от населението - с хляб и сол и нарочно организирано площадно тържество - всички плачели от незапомнено вълнение и споделяли радостта си от дълго чаканата пет века свобода.




В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки