Почитаме покровителя на меда и пчеларите


Почитаме покровителя на меда и пчеларите
09 Февруари 2017, Четвъртък


Св. Харалампий се слави още и като господар на болестите, главно на чумата

Автор: Десант

На 10 февруари православната църква празнува паметта на св. Харалампий Чудотворец.

Свещеномъченикът е бил епископ в Магнезия, Мала Азия и смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали.

Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 г. на 113 години.

Светецът се смята за покровител на меда и пчеларите. В деня, в който се чества паметта му, жените замесват пити, които украсяват с кръст в средата, а по края с голям венец. .

Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже погачата, която се прекадява и раздават за здраве.

От същия мед запазват вкъщи за лекарство през годината.

За предпазване от болести, строго се спазва забраната да не се извършва никаква домашна работа.

Празникът е известен още като Хараланбей, Араланбей, Хараламповден и Чуминден, тъй като в народните представи, св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

Днес се почита и света Валентина. Сведенията за мъченицата, достигнали до нас, са много оскъдни. Тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска и става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Постъпката предрешава съдбата й и тя бива обезглавена.

Имен ден празнуват: Харалампий, Хараламби, Ламби, Ламбри, Хари, Валентин, Валентина, Валери и Валерия.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки