В Трън ще правят референдум за добива на злато


В Трън ще правят референдум за добива на злато
09 Февруари 2017, Четвъртък


Допитването ще се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март

Автор: Десант

С пълно мнозинство Общинският съвет в Трън гласува предложението за провеждането на местен референдум. Той ще се състои заедно с предстоящите извънредни парламентарни избори на 26 март. Трънчани ще отговарят на въпрос дали са съгласни общинският съвет да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства.

До предложението се стигна след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност. Тази площ съвпада точно с площта на инвестиционно намерение за добив на злато в общината.

Това стана причина още през лятото на миналата година да се проведе гражданска подписка с искане за запазване на Трън като екологично чист регион.  Жителите на общината се опасяват за здравето си, след като се разбра, че част от проекта ще се развива върху площта на стара уранова мина.

Това е първият местен референдум в Трън. Всички общински съветници считат, че е правилно генералната посока за развитието на общината да се определя пряко от нейните жители. Разходите за провеждането на плебисцита ще са около 40 000 лева и се поемат от общинския бюджет.

За да е валидно допитването, в него трябва да вземат участие повече от 40% от населението на общината с изборни права и поне половината от тях да са отговорили с "да" на поставения въпрос.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки