Шокиращо! Искат да съдят в Турция Михаил Цонков, който преди години защити границата ни


Шокиращо! Искат да съдят в Турция Михаил Цонков, който преди години защити границата ни
09 Февруари 2017, Четвъртък


Валери Симеонов: "Това е недопустимо изкривяване и изопачаване на международното право"

Автор: Флагман.бг

Бившият граничен полицай Михаил Цонков е заплашен от екстрадиране в Турция. В южната ни съседка срещу почетния гражданин на Бургас се готви процес за това, че е изпълнил служебния си дълг и през 2008 г. защити границата ни от бракониери.

Преди минути Михаил Цонков се яви в Бургаския окръжен съд, където му бе връчена призовка. Според нея на 21 март Цонков трябва да получи обвинителен акт от Тежкия наказателен съд в Къркларели. Той е призован заедно със своите двама колеги - Живко Петков и Николай Тошков, като срещу тях са повдигнати четири различни обвинения. Интересното е, че призовката е и срещу Районна прокуратура - Бургас.
 
"Шокиран съм. Нямам думи. Не знам какво да кажа. Искам първо да се видя с адвоката си, преди да коментирам каквото и да било", заяви Михаил Цонков на излизане от Съдебната палата в Бургас.

Флагман.бг припомня, че на 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Цонков и двама негови колеги са имали заповед да задържат чуждата гемия.

При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали яростна съпротива от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи.

Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният "Скорпион" гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

Вместо да подкрепи смелия граничн полицай, бившето правителство на тройната коалиция БСП- НДСВ-ДПС опита да го пожертва, за да угоди на Турция. Военна прокуратура повдига обвинение срещу Михаил Цонков в „причиняване на смърт по непредпазливост" и за него и семейството му започва истинско ходене по мъките.

Делото е връщано два пъти, проведени са два следствени експеримента край Царево, които изясниха как точно се е стигнало до фаталния изстрел.

Междувременно започва мащабна кампания в подкрепа на Михаил Цонков. Най-последователна в негова защита е телевизия СКАТ и в частност лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

До щастлива развръзка се стига едва на 26 ноември 2009 г. Тогава, въпреки опитите за вмешателство в съдебната ни система от страна на Анкара, Военно-апелативният съд отменя определението на Сливенски военен съд и отхвърля постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство, обявено още в края на 2008 г.

Сега, близо 9 години по-късно Турция отново се опитва да съживи случая и посяга към един истински българин, който е рискувал собствения си живот, за да защити границата ни.

По този повод сайтът Флагман.бг публикува интервю с лидера на НФСБ Валери Симеонов, което препечатваме без съкращения:



- Г-н Симеонов, Турция иска да изправи Михаил Цонков пред Тежкия наказателен съд в Къркларели във връзка със случая от 2008 г., когато защити границата ни от бракониери. Това е една от най-големите каузи на ТВ СКАТ и Ваша лична, как ще коментирате подобна развръзка?

- Мога да окачествя това като свинщина! Случаят беше разгледан от съответните правораздавателни органи в България и обвинението беше свалено. Това за мен е недопустимо изкривяване и изопачаване на международното право! Българската страна изобщо не трябваше да допуска връчването на призовката. Той е подсъдим само по законите на България, след като случаят е в български териториални води. Има отказ от налагане на каквото и да е наказание, така че мога да определя подобно действие като някаква нелепица и поредната нагла, брутална намеса на Турция във вътрешните работи на България. Застреляният турчин е престъпник, нарушител на границата. Те са опитвали да убият нашите граничари с канджи и куки. За мен случаят е ясен, приключил е. Недопустимо е българската държава да не защитава своите поданици. Явно пак ще трябва да се организира обществеността, за да накараме заспалият български съд да влезе в ролята си на български съд. 

- Държавата ни се намира в доста деликатно положение. Какво може да се направи за Михаил Цонков оттук нататък?

- Нищо деликатно няма! България е суверенна държава със собствено правосъдие. Българското правосъдие отказа да наложи каквото и да било наказание, тъй като няма нарушение според българските закони. Въпросът приключва. Това означава ли, че България трябва да плаща кръвен данък на Турция за всяко хрумване на техния лабилен президент? България просто трябва да си защитава поданиците!

- Това е случай отпреди 9 години. Защо според Вас чак сега Турция търси подобна развръзка?

- Не знам как да отговоря на този въпрос. Подобни действия са лишени от всякаква логика. Минала е давност, досега не е имало никакви претенции нито от близки, нито от когото и да било. Делото вече е забравено. Това е провеждане на една наказателна акция срещу граничните полицаи, срещу служителите на реда, които си вършат работата! Целта за мен е внушаване от страна на турската държава, че всички нарушители от Турция са едва ли не помазани и че трябва да ги посрещаме с рахат локум и тахан халва. Това няма как да стане!

- Вие се познавате и със семейството на Михаил Цонков. Този човек изтърпя буквално ходене по мъките близо 2 години, загуби и работата си. Какво ще предприемете Вие и ТВ СКАТ в негова защита?

- Отново поемаме случая изключително присърце. Лично аз се ангажирам и оттук нататък ще бием камбаната на недоволството, на съпротивата. Ще вдигнем обществеността на Бургас, която беше мобилизирана, както знаете бяха събрани стотици хиляди подписи в негова защита, ще направим това отново. Но няма да допуснем този достоен син на България да бъде подлаган втори път на такова унижение!

Източник: „Флагман“


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
09.02.2017 12:05:17
0
0
ZALATA V KARKLARELI TRJABVA DA E MNOGO GOLJAMA!SHTOTO,KOGATO SE OTNASJA ZA ZASHTITA NA
NATZIONALNATA TERITORIJA OT NEZAKONNI NAROSHITELI PRI TOVA OKAZVASHTI VAORAZENA SAPROTIVA/NAPADENIE NA GRANI4NITE VLASTI-NIE VSI4KITE SME...MIXAIL TZONKOV!BALGARIJA NE E
,,BULGARISTAN,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки