Музеят в Разлог навършва 60 години


Музеят в Разлог навършва 60 години
09 Февруари 2017, Четвъртък


В залите му са изложени ценни колекции от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии

Автор: Десант

Близо 5000 движими културни ценности, отразяващи миналото на Разлог и селищата в общината, се съхраняват във фондовете на местния Исторически музей, който тази година отбелязва 60-годишен юбилей.

Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии. Богатият снимков и документален материал от ХІХ и ХХ век, съхраняван в културната институция, е основа за научни краеведчески изследвания и множество изложби за живота на местните хора.

Официално музеят е открит на 2 юли 1957 г. като мемориален музей на Никола Парапунов - ръководител на антифашистката съпротива в Пиринския край.

Началото е поставено с 269 експоната. Експозицията  тогава е с обща площ от около 170 квадратни метра и включва битов интериор и две зали в първия етаж на възрожденската къща, обявена за паметник на архитектурата.

Сградата е модел Разложко-чепинска къща „братов” тип от края на ХІХ век. Този тип постройка се счита за продължител на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век.

Домът, в който е настанен разложкият музей, изгаря във въстанието от 1903 г. и е съградена отново по стария план през 1905 г. До нея се намира паметникът на убитите в Кръстовденското въстание жители на Крапата махала, както и мраморната чешма, съградена по повод 1000 години от признаване на независимостта на Българската православна църква.

През 2000 г. Общинският съвет в Разлог преобразува музея в общоисторически с 3 отдела: Археология, Етнография, Нова и Най-нова история.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки