Глобяват компания, унищожила археологически обект на нос Чиракман


Глобяват компания, унищожила археологически обект  на нос Чиракман
Снимка: cvetan61.snimka.bg
09 Февруари 2017, Четвъртък


Заедно с заедно с уникалните структури и находки, е загубена и ценна научна информация за историята на района

Автор: Десант

Със свое решение Административният съд в Добрич остави в сила решение на Районния съд в Каварна, с което е намалена от 10 000 на 7500 лева наложената глоба на каварненско дружество, извършило изкопни работи в имот в подножието на нос Чиракман. Следствие на тази дейност е унищожена част от  археологически обект.

Делото е образувано по жалба на „Kарвуна-МА“ ЕООД. Административният съд обаче е преценил, че са унищожени археологически структури и находки, безвъзвратно загубени за историческото ни наследство и че при унищожаването е използвана земекопна техника, което се счита за утежняващо обстоятелство.

За 7 март е насрочено друго дело в Административния съд, образувано по жалба на „Карвуна-МА“ срещу друго решение на съда в Каварна, с което е потвърдено друго наказателно постановление, издадено от вече бившия заместник-министър на културата Бони Петрунова. С него на дружеството е наложена глоба от 5000 лева  за това, че като собственик на археологическа недвижима културна ценност, намираща се на нос Чиракман, при изпълнение на инвестиционен проект и предприети изкопни дейности в поземления му имот са разкрити археологически структури и находки.

Дейността обаче не е спряна, за да се вземат мерки за запазване на разкритите структури. В резултат на извършеното нарушение частта от археологически обект „Праисторическо, антично и средновековно селище“ в местността Чиракман е напълно унищожена, като заедно с археологическите структури и находки, е загубена и ценна научна информация за историята на района.

Следствие на изкопните дейности, свързани с отнемане на част от скалния масив във височина, е изложена на риск и останалата част от археологическия обект, попадащ в съседния поземлен имот. Нарушението е извършено в периода януари-февруари 2015 г.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки