Три костинбродски села излизат на протест срещу кариера


Три костинбродски села излизат на протест срещу кариера
Околностите на трите села предлагат приказни гледки и са обичано място за почивка сред природата
09 Февруари 2017, Четвъртък


Въздухът там е по-чист отколкото в Банкя, но вместо да се построи санаториум, той мощно ще се замърсява

Автор: Десант

Жителите на костинбродските села Опицвет, Безден и Богьовци излизат на протест срещу инвестиционно предложение за изграждането на кариера за варовик в близост до домовете им.

"Реализирането на този проект означава, че ще гърмят бомби, ще дишаме праха, ще спре водата, ще се разбият пътищата", казва пред Би Ти Ви една от жителките на Безден – Румяна Величкова.

През 2009 г. е имало предложение за създаването на такава кариера, но след протести реализирането на това намерение е спряно.

"Тук въздухът е по-чист отколкото в Банкя, но не разрешиха да се направи санаториум, а кариера разрешиха. Има защитени животни, и те ще изчезнат", коментира още Величкова.

Своеобразна форма на геноцид и престъпление срещу държавата бе и случаят с идеята за откриване на каменна кариера в местността Кошарите (четвърта в района). Както вече сме писали още през 2010 г., тя се намира в защитена зона „Натура 2000“! А мястото, където е предвидено да се извършва експлоатационната дейност на кариерата, се намира на около 700 метра от водната помпена станция на село Опицвет.

Водите за нея постъпват от карстови извори, чиито канали минават под местността Кошарите.

Питейната вода ползва населението на няколко села и градове в района – с. Опицвет, с. Безден, с. Богьовци, с. Петърч, с. Храбърско, общ. Божурище,  Сливница и част от населението на Костинброд, както и някои производствени предприятия.

При извършване на експлоатацията в кариерата, от взривовете – на 15-20 м. дълбочина, има реална опасност да се деформира водопроводната мрежа, каналите на карстовите извори да се запушат и да спре притока на питейна вода. Това ще доведе до спиране на водоснабдяването на населението от целия западен район на Софийска област.

Местните жители се притесняват,че при експлоатацията на кариерата ще бъде замърсена околната среда и водите, ще се образуват прахови замърсявания, които при появата на западен вятър ще покрият цялата обработваема земя и отглежданата в нея земеделска продукция.

Още преди години, от намиращата се в съседство каменна кариера „Целовижда” в с. Опицвет са унищожени от взривовете и от тежките камиони и машини стотици декари обработваема земя.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки