Европейски чиновници ще учат родните фермери как се прави истинско сирене


Европейски чиновници ще учат родните фермери как се прави истинско сирене
08 Февруари 2017, Сряда


За целта няколко асоциации и фондации са разработили по поръчка и платен от ЕС „Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерско сирене“, който тези дни ще излезе и на български език

Автор: Силвия Горанова

Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерски  сирена и млечни продукти бе публикуван тази седмица на английски език и до месец ще бъде достъпен и на български език.

Помощното четиво е подготвено от FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене, в която членува и българската Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, съобщиха от самата фондация, която е изпратила свои експерти да помагат при разработването на документа.



“Наръчникът ще бъде от изключителна полза за българските производители на фермерско сирене и млечни продукти, чийто брой непрекъснато се увеличава. Над 1000 са към днешна дата регистрираните по Наредба 26 на МЗХ за преработка и директни продажби“
, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на БИОСЕЛЕНА.

„Това е базов доброволен документ, който на разбираем език и в прегледни таблици дава необходимата информация на производителите (занаятчии и фермери) за добрите хигиенни и производствени практики, анализ на риска, базирани на НАССР планове по групи продукти, проследимост; самоконтрол и управление на несъответствията“, добавя Апостолов.

Както в България, така и в други европейски страни фермерите и малките предприемачи, които правят сирене и други занаятчийски млечни продукти се сблъскват с предизвикателството на строгите национални хигиенни изисквания за производството им въпреки гъвкавостта на европейските регулации (т.н. „Хигиенен Пакет”) по отношение на размера на фермата и традициите при производството на конкретния продукт.



Наръчникът е финансиран от Европейската комисия FACE и Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене. Поръчката се изпълнява от 2015 г. насам, като по нея в продължение на две години са работили на заплата специалисти от 15 страни.

През декември 2016 г. четивото е било одобрено от Европейската комисия и от 28-те страни-членки, като вече се е превърнало в официален документ, към който могат да се отнасят фермери и производители, както и администрацията и контролните органи във всяка една страна на ЕС.

На 17 януари 2017 г. наръчникът е бил публикуван на сайта на Европейската комисия на английски език, а в момента се превежда на 23-те официални езици на ЕС. Българската му версия се очаква да излезе до края на февруари.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки