Две неизвестни снимки на Вапцаров попаднаха в музея на фотографията


Две неизвестни снимки на Вапцаров попаднаха в музея на фотографията
08 Февруари 2017, Сряда


Те са подарени на казанлъшкия краевед Димитър Делийски от тъста му, който е учил заедно с поета във военноморското училище

Автор: Диана Славчева

Казанлък се слави като Града на розите и Града на колоездачите, но може да мине и за Града на фотографите. Традициите, свързани с фотографското изкуство в некоронованата столица на Розовата долина датират още от ХІХ век.

Те са живи и днес – тук се провеждат ежегодно фотопленерът „Долината на розите“, както и  националните конкурси „Човекът до мен“ и „Арт фест мултимедия“.

Не случайно именно в Казанлък на 5 юни 2015 г. отвори врати първият и единствен в България Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Тези дни той се сдоби с много ценни дарения. Известният казанлъшки краевед и сладкодумен автор на „Десант“ Димитър Делийски подари на музея старинен руски фотоапарат, който преди много години един руснак дал за спомен на дядо му. Едно време към него имало и триножник.

Покрай това свое дарение, Делийски предостави на фотографската сбирка и две безценни снимки на големия български поет Никола Вапцаров. Кадрите той получава от своя тъст Иван Павлов, който е учил заедно с автора на „Моторни песни“ във военноморското училище.

Димитър Делийски подготвя като дарение за фотографския музей още няколко стари фотоапарата, които навремето е купувал от чужбина.


В категории: Новини , Традиции , Духовни средища

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Папукчиев
08.02.2017 11:00:06
2
1
Апаратът не е руски! Немски е!
Моля да се отбележи!
С този фотоапарат са правени снимките с Вапцаров на "Смели", както ясно се чете на едната от тях!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки