Проверяват строеж, запушил достъпа до пешеходна пътека в "Дружба" 2


Проверяват строеж, запушил достъпа до пешеходна пътека в "Дружба" 2
08 Февруари 2017, Сряда


Стана ясно, че община "Искър" няма намерение да санкционира виновника за това положение, а предлага план за алтернативен път. Той обаче не беше приет от живущите в района

Автор: Силвия Горанова

Близо 100 човека се събраха на среща дискусия в "Актовата зала" на столичното 68-мо СУ. Хората се вълнуваха какво може да се направи за отварянето на пешеходната връзка между жилищните комплекси „Дружба“ 2 и „Дружба“ 1 в София, запушена нагло от изпълнител на строителен обект в района.

Стана ясно, че община "Искър" има готов план за алтернативен път, но той не беше възприет от по-голямата част от присъстващите в залата, които поискаха отварянето на стария път, който е най-удобната връзка до „Дружба“ 1.

За да се осъществи алтернативния път е необходимо преместването на спирката на градския транспорт, местенето на светофар, а в крайна сметка новата пътека ще излиза в полето. Дружбенци не са против нейното изграждане, но тя не решава техния проблем, а само създава една допълнителна възможност за пешеходен достъп, която ще може оптимално да се ползва след години, казват засегнатите.

Д-р Николай Георгиев, който е един от потърпевшите, запита дали отстоянието от оградата до сградата, заради която бе затворена пътеката е 3 метра, както е по закон.

Главният архитект на столичния район "Искър" Теодора Донкова обясни, че предстои регулярна проверка, която да установи законността на строежа. От своя страна Обществения съвет на Дружба 2 поиска по време на проверката да има и граждански контрол.

„Промяна в ПУП ще даде възможност да се отчужди пътеката, която сега е попаднала в частен имот“, заяви общинският съветник Борис Цветков.

Собственикът на имота Андон Николов не се появи на събитието.

На финала на срещата кметът на район "Искър" Ивайло Цеков покани хората да присъстват и на обсъждането на плановете за регулация на "Дружба 2". "Това е в защита на нашия собствен интерес. Плановете действат 20-30 години", каза Цеков.
Източник: Обществен съвет „Дружба“ 2


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки