Ще има ли Бургас „Бъдеще с глина под ноктите“


Ще има ли Бургас „Бъдеще с глина под ноктите“
Снимки: Авторът
07 Февруари 2017, Вторник


Скъпи гости в школата по керамика в морския град през годините са били Николай Хайтов, Дечко  Узунов, Георги Калоянчев, Лили Иванова, Минчо Минчев и още десетки знаменитости

Автор: Диана Славчева

През далечната 1972 г. в училище „Иван Вазов“ в Бургас се създава първата в България школа по керамика. През годините тя успява да се наложи като едно средище, в което израстват талантливи творци. Възпитаниците й печелят множество награди не само у нас, но и в чужбина – на конкурси в бившия Съветски съюз, Унгария, Чехия, Япония и къде ли още не.



Славата на бургаските керамици обикаля света, а в ателието им скъпи гости са редица наши и световни знаменитости – Дечко Узунов, Николай Хайтов, Георги Калоянчев, Лили Иванова, Минчо Минчев, Недялко Йорданов... Всички те остават възхитени от таланта на младите бургазлийчета. За тях пише през 1984 г. кореспондентът на ТАСС А. Смирнов.



Николай Хайтов на посещение в ателието на школата

„Бъдеще с глина под ноктите“ е наречена благотворителната изложба с творби на децата от легендарната бургаска школа по керамика, която цели да събере нужните средства за ремонт на пещта в ателието, където се извайват пъстроцветните пластики на малките скулптори.



Тя не работи от 5 години и направените през това време керамични произведения остават неизпечени, а това значи – обречени на нетрайност  и застрашени от разрушаване. Защото, както казва създателят на школата Кольо Арабаджиев, чийто син Иван Арабаджиев днес продължава традицията и е неин ръководител – керамикката не се прави саво с глина, но и с жар, т.е. с огън.



Бургазлията Георги Калоянчев на гости при  малките скулптори

На откриването на изложбата, превърнало се в мило тържество, присъстваха както днешните ученици, които я посещават, така и много от преминалите през нея бивши възпитаници. А от общинската администрация в морския град обещаха каквото не достига от събраните от продажбата на оригиналните експонати за поправката на пещта, да го осигури общината. Така че всички се надяват школата отново да заработи в пълен капацитет, за да радват творбите й както бургазлии, така и всички българи, които се гордеят с талантливото ни поколение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки