Знаете ли, че стареенето на хрущяла при остеоартрозата може да се забави?


Знаете ли, че стареенето на хрущяла при остеоартрозата може да се забави?
Снимка: Сила БГ Медия
07 Февруари 2017, Вторник


През последните години важно място в лечението на ОА  заемат така наречените симптоматични бавно-действащи препарати  (SYSADOA). Към тях се отнасят глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, диацерин, хиалуронатите за вътреставно приложение и екстрактите от авокадо и соя

Автор: д-р Румяна Христова, специалист ревматолог

Остеоартозата (ОА) представлява част от процеса на стареене и е най-честата ставна болест – над 50% от всички ревматични болести. От нея страдат 9,6% от мъжете и 18 % от жените (2005).

Над 80% от възрастните над 60 год. и значителен брой спортисти имат рентгенови данни за ОА на различни стави, като 20% от тях са с изразена болка и ограничение на ставните движения.

Болестта се появява във втората половина на живота – между 50 и 60 години. Тя е една от водещите причини за инвалидизация на възрастните и младите, занимаващи се активно със спорт. Посочените данни определят остеоартрозата като сериозно социално-значимо заболяване.

Основна прицелна тъкан на патогенно въздействие при ОА е ставния хрущял, но болестния процес засяга цялата ставна структура: синовиална мембрана, субхондрална кост, лигаменти и околоставни мускули.

Ставите, които най-често се засягат от ОА са коленните, тазобедрените, първата карпо-метакарпална става, дисталните интерфалангеални стави и  структурите на гръбначният стълб.

Предразполагащи фактори за развитие на ОА са възраст, фамилна предразположеност, хроничен механичен стрес – професионален или спортен, травми, затлъстяване, възпалителни ставни заболявания, кристални артропатии – подагра напр. и др.

Още в ранните етапи на заболяването се наблюдават промени в клетките на хрущяла- хондроцитите и и в междуклетъчният хрущялен матрикс (колаген и протеогликани).



Хондроцитите произвеждат в по-голямо количество азотен окис, матриксни металопротеинази ( ензими, разграждащи естествените съставки на междуклетъчното хрущялно вещество, каквито са колагена и протеогликаните) и проинфламаторни цитокини – отговорни за поддържане на нискостепенно възпаление в засегнатите стави.

Колагенът променя качествата си и здравината си. Разкъсват се връзките в колагеновата мрежа  . Намалява се количеството на протеогликаните. Всичко това води до нарушена гладкост, еластичност, здравина на хрущяла.

Хрущялните промени се последват от пролиферация на костна тъкан с формиране на костни израстъци – остеофити, предпоставка за механично притискане на околоставни тъкани.

Независимо, че причините за възникване и задълбочаване на процеса на дегенерация на хрущяла са различни, клиничните и рентгенологичните прояви са сходни. Най- чест симптом е болката от механичен тип, последвана от ставна нестабилност и ограничен функционален капацитет на ставата в частност и на болния в цялост.

Основни цели на лечението на ОА:

1. Облекчаването на болката и сковаността – с аналгетици и НСПВС. Те са достатъчно ефективни да потиснат симптомите на болестта: болката, отокът, сковаността и да подобрят ставната функция и качеството на живот. Въпреки тяхната ефективнос, 25% от пациентите употрeбяващи НСПВС получават различни нежелани лекарствени реакции.

2. Овладяване на съпътстващ реактивен синовит , ако има такъв с кортикостероиди и антималарици.

3. Подобряване на функцията на засегнатите стави и качеството на  живот на болния - с физиотерапевтични, кинезитерапевтични и рехабилитационни методи.

4. Профилактика или забавяне на деструкцията на ставния хрущял – с коригиране на рисковите фактори (наднормено тегло, физическо претоварване и др), използване на помощни средства и приложение на хондропротектори.

През последните години важно място в лечението на ОА заемат така наречените симптоматични бавно-действащи препарати  (SYSADOA). Към тях се отнасят глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, диацерин, хиалуронатите за вътреставно приложение и екстрактите от авокадо и соя.

Проведените досега клинични изпитвания показаха, че тези препарати притежават противовъзпалителен ефект, сравним с този на НСПВС, позволяват да се намали дозата на последните, могат да се съчетават с аналгетици и НСПВС, имат продължително последействие и липсват нежелани лекарствени реакции.

Понастоящем мнението на световната ревматологична общност е, че прилагането на хондропротектори при лечението на ОА е желателно и необходимо.

Бонартос са филмирани таблетки, които съдържат 1880 мг. Глюкозаминсулфат натриев хлорид, еквивалентен на 1500 мг. Глюкозаминсулфат.

Глюкозамин играе основна роля в биохимията на хрущяла. Фармакологични проучвания показват, че екзогенният глюкозамин е предпочитан и основен субстрат за биосинтез на протеогликани от хондроцитите.

Установено е също, че инхибира действието на деструктивни ензими като стромелизин, колагеназа, фосфолипаза А2 и агреканаза, проявява противовъзпалителни ефекти, намалява нивата на IL-1, чрез което подобрява баланса между катаболни и анаболни процеси в хрущялната тъкан , благоприятства за поддържането на хомеостазата на  хиалинния хрущял.

Своевременната диагностика на ОА и ранното лечение с  хондропротектори може да забави процесите на стареене на хрущяла и до подобри качеството на живот на пациентите.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки