ГЕРБ и БСП отхвърлиха законопроекта на НФСБ за 300 лв. минимална пенсия, сега я обещават предизборно


ГЕРБ и БСП отхвърлиха законопроекта на НФСБ за 300 лв. минимална пенсия, сега я обещават предизборно
07 Февруари 2017, Вторник


Нека избирателят да прецени дали да гласува за красиви идеи или за хора, които ще вършат работа, каза Валери Симеонов, председател на Национален фронт за спасение на България, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Автор: Цвета Лазаркова

Националният фронт за спасение на България обвини БСП и ГЕРБ в кражба на програмни виждания. От Фронта се възмутиха, че техните идеи от 2013 г., които са били отхвърлени като законопроекти, сега са заложени в предизборните програми на двете най-големи партии. Господин Симеонов, кои конкретни идеи на НФСБ открихте в предизборните програми на БСП и ГЕРБ и как тълкувате това съвпадение в кавички?

Страшно много съвпадения чухме в петъчната реч на Борисов и в съботната реч на Корнелия Нинова. Например, в ГЕРБ се оказва, че има коренна промяна по отношение на това дали в България да има една здравно-осигурителна каса или да са много, или така наречената демонополизация на държавната здравна каса.

Това искане ние сме го заложили още през 2013-та година в нашата предизборна програма и с това искане ние започнахме преговорите дали да подкрепяме правителството в началото на 43-то Народно събрание или да не го подкрепяме. За съжаление, не получихме съгласие.

Нашето искане беше отхвърлено тогава от ГЕРБ. Ние го повдигахме и по време на обсъждането на промяна в законопроекта за здравето и т.н. Явно вече от ГЕРБ са променили своето виждане по въпроса и са нашата страна. Това е чудесно.

Друга промяна е свързана със Закона за въоръжените сили и отбраната. В този закон ние имаме законопроект, с който предложихме да се въведе задължителна военна служба, но и доброволната, както и въвеждането на военно обучение в системата на образованието.

Там не получихме подкрепа, законопроектът беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ. И ето, онзи ден изведнъж се оказва, че постепенно ни поддържат в по-голямата част от тези текстове.

Също така бяхме изненадани, че имаме нови поддръжници по отношение подкрепата за борбата с битовата престъпност, дребната битова престъпност: ускорено правосъдие, ускорена процедура на разследването и на делата, неща които също сме ги заложили в нашата програма и по които, за съжаление, 2 г. не получихме подкрепа, въпреки че го поставихме като ултиматум през юни месец 2015 г.

Оказа се и, че ГЕРБ са категорично против повишаване цената на тока, на ел.енергията, точка която сме заложили пак в програмата си от 2013 г. против повишаване цената на енергоносителите.

Цялата ни дейност в изминалите две години, включително и доклада на временната комисия, която председателствах, е насочена срещу злоупотребите в енергетиката и недопускане повишаването на цената на тока. Слава Богу, видяхме, че вече това ще влезе в програмата на ГЕРБ.

Видяхме още, че ГЕРБ и БСП са се загрижили за социалните помощи, за детските помощи и социалните помощи, свързани с малцинствата, с маргиналните слоеве. Там също имаме законопроект, който беше отхвърлен, а сега и двете партии го подкрепят.

На какво се дължи всичко това, според Вас, господин Симеонов, на промяна в идеите или?

И още нещо много важно, с което приключи Народното събрание, а именно отхвърленото предложение за повишаването на пенсиите при приемането на бюджета. Както и законопроектът за повишаване на минималната пенсия на 300 лв. Изведнъж се оказва, че и там имаме съратници, въпреки че и ГЕРБ, и подчертавам дебело и БСП, не ни подкрепиха в зала. На какво се дължи, ли? Много ясно на какво се дължи.

Когато една партия, за съжаление тя не е и една, няма ясна програмна платформа, идейна платформа, естествено е тя да копира и да взаимства от други партии печеливши идеи или цели части от програмите с оглед на това да се представи по-добре на предстоящите избори. За мен това е обяснението.

Как Ви звучат на Вас, като гражданин на страната, такива предизборни заявки на тези, които така или иначе в последните години са управлявали страната, но всъщност не са свършили всичко, което са обещавали преди? Трябва ли да очакваме сега нещо да свършат?

Вие го казвате и сте безкрайно точна. Трябва, когато избирателят отиде да избира, трябва много добре да прецени дали да гласува за красиви идеи или да гласува за хора, които могат да свършат работа.

Виждате ли всъщност потенциални партньори в следващото Народно събрание? Дори бих Ви попитала, ако ГЕРБ и БСП споделят вече Вашите идеи, бихте ли погледнали с по-добро око на тях като на евентуални партньори?

По-скоро всичко е въпрос на програма. Ние вече имаме един успешен модел на реализация в политиката и този успешен модел го приложихме в началото на Народното събрание, въпреки че НФСБ в състава на Патриотичния фронт бе една съвсем нова партия, влязла в политиката и в Народното събрание. Но ние там заложихме нашата програма.

Имахме един месец преговори с ГЕРБ, най-вече с ГЕРБ. Говоря за ноември 2014 г. и вкарахме в програмата за устойчиво развитие на правителството, въведохме голяма част от нашата програма и чак тогава подкрепихме програмата.

Смятаме да приложим този модел и сега, защото за нас не са важни кадровите промени или пък личностите, които ще ръководят съответните постове. А важно е това, което се подпише, да се изпълнява. И все пак мога със задоволство да заявя, че в настоящия момент това, което записахме в програмата със съдействието на ГЕРБ, със съдействието основно на Реформаторския блок все пак беше реализирано.

Това са наши идеи, но искам да благодаря на всички колеги от Народното събрание, които ни подкрепиха и за оградата, и за недопускане повишаване цената на тока, и за промяна на Изборния кодекс, задължителното гласуване, намаляване на секциите в Турция, и за химна на България, и за Арменския геноцид, и т.н. – все неща от нашата програма, които постигнахме заедно с останалите колеги.

Тези дни станахме свидетели на сформиране на нови коалиции за изборите. Как оценявате техните шансове? Да очакваме ли промяна в облика на Народното събрание след 2 месеца?

Разбира се. Виждате че политическата обстановка е изключително динамична, бих казал малко лабораторно-динамична, бих казал, защото България влезе в една криза, за каквато нямаше никакви предпоставки и някакви сериозни причини. Тя влезе по личностни причини в тази криза, имам предвид личността на министър-председателя, който си въобрази, че със заплаха, че ще си подаде оставката, ще спечели президентските избори и получи силен наказателен шут от избирателя.

Но последната грижа на НФСБ е драмата на Бойко Борисов. Ние смятаме, че влязохме в тази криза преждевременно. И тепърва предстоят много събития, така че нормално е в такава бъркотия да изплуват и политически субекти без някакви сериозни програми, без сериозен генезис, ако щете.

Ние сме „Обединени патриоти“, три партии с патриотична насоченост, а виждаме, че се появяват едни субекти, едни такива лекарствено-бензинови субекти, едни някакви нови формирования, неизвестни. Никой не може да предвиди какво ще стане. Нормално е да има шарения и изненади в следващия парламент.

Господин Симеонов, какво е мнението Ви за служебното правителство и личностите в него? Ще съумеят ли да се справят с поставената им задача?

Не мога да отговоря на този въпрос, съжалявам. Не мога, не познавам участниците в служебното правителство. Имам информация, естествено, но не мисля че е коректно да предопределяме поведението им отделно като фигури в управлението и общо като служебен кабинет.

Предлагам все пак да изчакаме, да видим какви ще бъдат решенията. Да не забравяме, че те не трябва да си позволяват да предприемат много сериозни промени, защото не това е целта на служебното правителство.

Определено не ми харесват и чистките, които се провеждат като начало, защото моето мнение е, че в България няма изобилие на кадри, включително и ръководни кадри. И не зная кому е нужна тази внезапна смяна на заместник-министри, на началници на отдели и т.н.

Но все пак, няма как да не изразя удовлетворение от налагането на вето върху Закона за концесиите, срещу който ние се борихме и в комисия, и в зала. Само ние – НФСБ, но въпреки всичко беше приет с гласовете на останалите партии. Този ход на президента го одобряваме.


В категории: Новини , Интервю

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Цецо
12.03.2017 20:03:43
0
0
Герб, ли са свестни ли Стефан? Саниране на двойна цена вместо пенсии за нашите майки и бащи! Това ли е свестното?
2
СТЕФАН ПАТРИОТ
11.03.2017 05:56:36
0
3
независимо от кусурите герб е най свяснната.
1
Бай Колчо 92
11.03.2017 05:47:10
0
1
Най льжливата идеологияя е комунистическата. Вижте авторите и. Едно говорят друго правят. / от 100 г/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки