Съдът спря проучването за нефт и газ в блок Вранино край Каварна


Съдът спря проучването за нефт и газ в блок Вранино край Каварна
07 Февруари 2017, Вторник


Магистратите са категорични, че за проекта трябва да се направи ОВОС

Автор: Десант

Върховният административен съд отмени разрешението за проучване на нефт и газ в блок Блок 1-11 Вранино край Каварна на американската компания „Парк плейс Енерджи Корп”. То бе издадено от министъра на околната среда и водите Светлана Жекова от служебния кабинет на Георги Близнашки, след като бе решено, че проектът няма да нанесе щети върху околната среда - нещо, което оспорваха неправителствени организации и граждани.

Приетата от съда по делото комплексна експертиза посочва, че цел на търсещо-проучвателните работи са дълбоко залягащите въглищни пластове на Добруджанския въглищен басейн, за които се предполага, че съдържат значително количество газ метан. В цялостния работен проект се предвиждат дейности по търсене и проучване на суров нефт и природен газ от въглищните хоризонти. Както преди време обясняваха от американската компания, производството на газ от въглищни пластове не е същото като нестандартното производство на газ от шисти.

Това потвърждават и вещите лица, според които нито една от дейностите не включва технологии, попадащи под забраната на решение от 18 януари 2012 г. на българския парламент за прилагане на технологията "хидравлично разбиване" при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България. В случая се предвижда отварянето на стари сондажи и провеждането на нови сондажи, но техният брой, местоположение и дълбочина не са посочени.

В цялостния проект не са посочени и технологиите и методите на търсене и проучване. Предполага се, че те ще бъдат приложени след изработването на проекти за съответните дейности.

Магистратите са категорични, че всички дейности, свързани с теренни проучвания-сеизмика и сондиране, подлежат на оценка по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Те са на мнение, че решението на министър Жекова не съответства на изискванията, тъй като не съдържа мотиви и са направени общи, повърхностни констатации за липса на отрицателно въздействие върху местообитанията, предмет на опазване в защитените зони

Според ВАС, цялостният работен проект, разработен от „Парк плейс енерджи корп.” незаконосъобразно е бил оценен, вместо да се проведе процедура по екологична оценка, съответно процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Затова решението на министъра се отменя изцяло.

Съдът изпраща преписката по уведомлението, подадено от дружеството, за ново разглеждане в Министерството на околната среда и водите, а ведомството трябва да плати разноските по делото, направени от риродозащитниците.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пешев
20.03.2017 15:22:38
0
0
По-правилното заглавие биб било "Некомпетентният съд забрани....". Какъв ОВОС на намерения за проучване? Ако всичко е ясно за добив, то тогава кой ще си троши парите да проучва, а не започне да добива? Защо държавата 60 години не е започнала да вади газта? Питате ли се ЗАЩО? Не всеки случай заради екологията!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки