Почитаме паметта на преп. Партений


Почитаме паметта на преп. Партений
07 Февруари 2017, Вторник


Молитвите на светеца правили чудеса


На 7 февруари православната църква почита паметта на преп. Партений, епископ Лампсакийски. 

Съгласно житието му, той се родил в Мелитопол и в детството си не получил образование. Но молейки се усърдно в църква и слушайки внимателна четенето на свещените книги, обикнал Господа от все сърце, стараел се да изпълнява Неговите заповеди и да помага на нуждаещите се.

Самият Партений бил беден. Той ловял риба в близкото езеро, продавал я и помагал на бедните. Покрай това, Господ му дал сила да изцерява болести чрез призоваване на Божието име.

Мелитополският епископ узнал за тази негова дарба и се погрижил се за неговото образование, а по-късно го ръкоположил за презвитер. След това бил избран за епископ на град Лампсак и продължил да прави чудеса и да гони злите духове със силните си молитви.

Св. Партений доживял до дълбока старост и на дело показал своята любов към Бога и ближните. Той живял във времето на св. цар Константин и се преселил във вечния и блажен Христов покой в ІV век.

През 1235 г. в неговия град Лампсак (Калиопол), може би в неговата катедрала и пред ковчега с неговите св. мощи било съборно признато патриаршеското достойнство на търновския архиепископ св. Йоаким.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки