Днес е празник на свети Фотий и на светлината


Днес е празник на свети Фотий и на светлината
06 Февруари 2017, Понеделник


Светецът остава в историята като един от най-видните книжовници и проповедници на християнството

Автор: Десант

На 6 февруари православната църква почита паметта на един от най-видните книжовници и проповедници на Христовата вяра - свети Фотий.

Името му се свързва с неговата ревностна защита на православието. Той е и много активна обществена фигура, която съдейства за укрепване авторитета на Византия в християнския свят и се стреми да отстоява позицията на Църквата като самостоятелен фактор, неподчинен на светската власт и нейните капризи.

Фотий е преподавал и в прочутата Магнаурска школа, известна с високото ниво на образование, което осигурявала. Той имал свой кръг от ученици, с които работел върху църковните текстове анализирайки и тълкувайки прочетеното.

Жизненият път на патриарх Фотий е изцяло свързан със запазване чистотата на православната вяра и духовното обновление на християнските народи. Той остава в историята с непримиримостта си срещу отклонението от Символа на вярата, с борбата против претенциите на папството, в стремежа си да разпространи истините на Светото Православие сред съседните на Византия славянски народи и с изключителната си начетеност като пастир и книжовник.

Изключителна решимост и непоколебимост в отстояването на позициите му създават голямо влияние във Византия, но това не било угодно на новия император Лъв VI. Той се опасявал, че авторитетът на патриарха ще подкопае основите на императорската власт и затова през 886 г. патриархът бил отстранен и заменен от шестнадесетгодишния брат на императора.

На 6 февруари 891 г. Фотий умира в заточение.

Името му на гръцки означава "светлина" (photos) и затова той е смятан за покровител на всички, чиито имена съдържат тази дума или неин символ. Затова днес имен ден празнуват: Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светослав и Фотий.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки