Днес жените празнуват в чест на мъжете


Днес жените празнуват в чест на мъжете
05 Февруари 2017, Неделя


В деня на света Агатия невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си

Автор: Десант

На 5 февруари православната църква почита паметта на св. мъченица Агатия. Тя живее по времето на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните.

Родена била в Палермо (Сицилия) и била скромна християнка, която се славела със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага.

Агатия е подложена на жестоки мъчения в Катания, но запазва силата на духа си и нищо не успява да я накара да се отрече от Христовата вяра. Славата на мъченическата й смърт бързо се разнася сред вярващите и веднага след кончината й християните построяват църква над нейната гробница. 

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си.

Името на светицата на старогръцки името означава „добра“.Затова днес имен ден празнуват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри и Агата.


В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки