600-годишен зимен дъб в трънско село се бори за европейско дърво на годината


600-годишен зимен дъб в трънско село се бори за европейско дърво на годината
04 Февруари 2017, Събота


Горунът расте до външната стена на църквата "Рождество Богородично" в Насалевци

Автор: Десант

От първия ден на февруари до 1 март ще протече гласуването за тазгодишния победител в класацията „Европейско дърво на годината 2017“. В надпреварата участват 16 дървета от 12 европейски държави.

Нашият представител е вековният зибен дъб - горун, който расте до външната стена на църквата "Рождество Богородично" в село Насалевци, община Трън. Той е националният победител в „Дърво с корен 2016“ и ще се бори за призовото място със свои събратя от Белгия, Великобритания (с отделни представители от Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия), Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република.

Столетникът е на възраст от над 600 години. Мястото, където разпростира клоните си, се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.). Намиращият се днес там храм "Рождество Богородично" е построена през 1859 г. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

От тази година има промяна в регламента на конкурса, като всеки гласуващ задължително избира 2 дървета, за които да подаде своя глас. Промяната е въведена с цел да се балансира национално ориентираният вот на участниците. Всеки може да гласува и за представителя на собствената си държава. 

Дървото победител ще бъде обявено на церемонията по награждаването в конкурса, която ще се проведе в Брюксел на 21 март 2017 г.

Междувременно у нас вече тече периодът за номинации в „Дърво с корен 2017“. Всеки, който знае за някое специално дърво или има мил спомен с друго такова, ако е чувал легенди или е отгледали от фиданка някое дръвче, може да разкаже за него, като го номинира на адрес: tree@bepf-bg.org.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Магдалена
05.02.2017 18:28:59
0
0
Гласувам
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки