Покривът на Етнографския музей протече по време на фотоизложба


Покривът на Етнографския музей протече по време на фотоизложба
04 Февруари 2017, Събота


Докато откриваше „Различната България“, екипът на ИЕФЕМ спасяваше с кофи и гъби паркета на няколко от залите на Царския дворец

Автор: Десант

На 3 декември, след инцидента с тавана в Националната библиотека и час, преди откриването на фотоизложбата „Различната България“, протече покрива и на Националния етнографски музей.



Снеготопенето на покрива на занемареното източно крило на Царския дворец причини течове в две от експозиционните зали на втория етаж, както и в две от наскоро обновените със собствени средства на ИЕФЕМ зали на първия етаж, съобщават от пресцентъра на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей.




Музейният екип, заедно с директора на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Петко Христов, паралелно с откриването на изложбата „Различната България“, полагаше усилия да спаси паркета в залите с кофи, гъби и винили от минали изложби. Въпреки премеждието, откриването на изложбата протече отлично, с повече от 250 гости, очаровани от удивителните фотографии на Асен Великов.

Кураторът на изложбата и специалист връзки с обществеността в ИЕФЕМ – БАН д-р Петър Кърджилов сподели с публиката, че изложбата „Различната България“ е израз на най-малко пет разказа.



Запознаваме се първо с личната история на Асен Великов, производител на облекло и любител фотограф, който пътешества из България, за да улови най-вълнуващи и естествени моменти сред празнуващи българи, облечени с традиционни костюми.

Асен и снимките му станаха изключително популярни чрез Facebook, което показва, че социалната мрежа не е непременно вредно изобретение. Тя може да се ползва за различни полезни дейности, включително да просвещава потребителите.

Друг разказ представлява особено ценното за българския дух пространство и време на националните и международни фестивали и събори за народно творчество – пространства и времена на една наистина Различна България.



Именно в тях Асен Великов среща повечето от своите модели. Един от тях е Националният събор на българското народно творчество в Копривщица, който в края на 2016 г., с усилията на екип учени от ИЕФЕМ – БАН, бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

Трети акцент в изложбата е върховната значимост на семейството, предвид задълбочаващите се демографска и ценностна кризи в България. Четвъртият наратив ни разкрива различните роли на българската жена.


Асен Великов

Снимките ни показват българката като работлива мома, красива невеста, съпруга и майка, но също и като боец и водач. В последната роля виждаме Зорница-София Попганчева като Румена войвода в кадри от снимането на филма „Воевода“.

Пето съдържание на изложбата е символиката на традиционните български носии от различните краища на България в кадрите, подбрани от специалиста по облекло на ИЕФЕМ д-р Анита Комитска.



Директорът на института доц. Петко Христов съобщи, че в понеделник ръководството ще установи причината за течовете в четирите зали на музея, ще информира медиите и гражданите за наличните поражения и ще съобщи какви действия ще предприемат.



Точно преди пет години, през февруари 2012 г., приключи основния ремонт на западното крило на Двореца – мястото на Националната художествена галерия, в който бяха вложени 3 625 196 лв.  по оперативната програма "Регионално развитие".

Източното крило на Националния етнографски музей не беше включено в проекта. То не е ремонтирано от построяването на Царския дворец преди повече от 120 години и проблемите с тази час от сградата са много повече от вчерашното протичане в четирите зали. Тъй като сградата е собственост на Министерски съвет, институтът няма възможност да кандидатства за основен ремонт по проект, а бюджетът на БАН е крайно недостатъчен за тази цел.


В категории: Новини , Репортажи , Традиции , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки