Почитаме паметта на един от Отците на Църквата


Почитаме паметта на един от Отците на Църквата
04 Февруари 2017, Събота


Отшелникът Исидор Пелусиотски е виден теолог и автор на богословски съчинения

Автор: Десант

На 4 февруари источноправославни християни и католици почитат паметта на преп. Исидор Пелусиотски, известен и като Исидор Пелусиот - един от Отците на Църквата, теолог и автор на богословски съчинения. Той е един от великите подвижници, които избрали пустинния живот от любов към Христа.

Според житието му св. Исидор живял през V век. Той се родил в Египет в богато семейство и получил добро образование. Но още на млади години оставил света в търсене на усамотение. Постриган бил в монашество, после се заселил в пустинно място близо до град Пилусия в Долни Египет. Тук той живеел в строго въздържание, носел груба дреха и се хранел само с корени. Непрестанно се молел и се издигал с мисъл до Бога.

Слухът за неговия строг и благочестив живот привлякъл към него други подвижници и той бил избран за игумен на манастира.

Преподобни Исидор търпял гонения заради своите строги изобличения, но не преставал твърдо и неизменно да стои за истината и да защищава пред управителите невинно гонените. Така той се явява твърд защитник на св. Йоан Златоуст и строго укорява неговия враг - своя родственик Теофил, архиепископ Александрийски, за беззаконните му действия против светителя.

Исидор убедил също наследникът на Теофил - свети Кирил Александрийски, да впише името на св. Йоан Златоуст в поменика на Александрийската патриаршия.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки