Еничари ходят, мамо... в Падина


Еничари ходят, мамо... в Падина
02 Февруари 2017, Четвъртък


С автентичен ритуал отбелязаха Петльовден в девненското село

Автор: Десант

С изпълнение на автентичен ритуал по жертвоприношение на петел, песни и разкази за страшни еничари, самодейци от село Падина, община Девня, отбелязаха празника на мъжката рожба Петльовден. 



По комшийски в народното веселие се включиха и жители на близкото село Тръстиково, община Аврен. Не липсваха традиционните български хора́, а самодейци изпълниха традиционната песен "Еничари ходят, мамо”.

Сред гостите бяха кметът на Община Девня Свилен Шитов, неговият заместник Донка Йорданова, кметът на с. Падина Ивелина Йоргакиева, на с. Тръстиково –  Лъчезар Лазаров, председателят на Общински съвет – Девня Владимир Ненков

Домакини и гости се събраха на празнична софра в Младежкия дом, а веселието продължи до късните следобедни часове. 

От стари времена в този край се е запазила традицията на 2 февруари да се коли петел. С кръвта от закланата птица се пръска из двора, а по челата на момците се правят кръстове, за да бъдат те здрави през цялата година. На трапезата се слагат още питки, кравайчета, тиганици, зелник, петел със зеле или ориз.



Според едно от най-разпространените предания ритуалът на Петльовден води началото си от времето на турското робство, когато еничарите събирали кръвен данък. Те обикаляли по домовете и отнемали насила малките момчета от родителите им.

Всички къщи, през които минели, бележели с кръв, за да се знае, че потерята вече е взела децата от домовете им. Тогава жените се сетили как да заблудят еничарите, започнали да колят петли и да пръскат с кръвта им къщните порти.

Насилниците подминавали белязаните къщи и по този начин мъжките рожби били спасявани от угрозата да станат еничари.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки