България си върна късче свещена земя от Турция!


България си върна късче свещена земя от Турция!
02 Февруари 2017, Четвъртък


Страната ни е получила право на собственост върху терена, на който била изградена църквата „Св. Спиридон” в Къркларели (някога българския град Лозенград)

Автор: Силвия Горанова

Общинският съвет на турския град Къркларели (Лозенград) е предоставил на България собствеността върху земята, на която е построена катедралната църква в града „Св. Спиридон”, рухнала през 40-те години на ХХ век. Това съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Решението е било обявено на съвещание на Съвета вчера от кмета на Къркларели Мехмет Сиам Кесимоглу, в присъствието на генералния консул на България в Одрин, Васил Вълчев, на директора на НИМ Божидар Димитров, на проф. арх. Юлий Фърков и негови сътрудници, които реставрират Голямата Базилика в Плиска.



Реставрацията на „Св. Спиридон”, която е била 231 кв. м, т.е. – 15 пъти по-малка от Голямата базилика в Плиска, по преценка на турската страна ще бъде  много по-лека и бърза. Още повече, че българите са изградили църквата с големи бели квадри, подобни на тези в Плиска.

Когато през 1912 г. армията на ген. Радко Димитриев завзема с щурм Лозенград, от описа, които е направил назначеният български комендант, се вижда, че в града тогава са живеели 10 331 българи, 10 000 гърци и гръкомани (гръкоман  означава българин, който е останал в духовно отношение под влияние на Вселенската патриаршия, а не на току-що  учредената Екзархия, уточнява Божидар Димитров) и 9000 турци.

Българският квартал е запазил почти всичките си къщи и в една от по-богатите, която сега се реставрира, за да стане Етнографски музей, кметът предоставя възможност на Божидар Димитров да си избере най-голямата стая, за да уреди етнографска експозиция, подобно на тази, която НИМ има вече в Одрин. Тя ще представя живота и бита на лозенградските българи.

Божидар Димитров е приел с благодарност и този подарък, като е обещал на свой ред от България да бъде дарен материал за музея на Кемал Ататюрк, който се изгражда в града и ще бъде открит през април т. г.

Материалът ще бъде свързан с голямата и единствена любов за цял живот на Кемал АтатюркДимитрина (Мити), дъщеря на ген. Стилиян Ковачев. Тази любов се развива 18 месеца, по време на пребиваването на Кемал Ататюрк в София като военно аташе. Макар че той два пъти иска ръката на Мити, българският генерал не се е съгласил да я даде на друговерец.


Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Всяка година, до смъртта си през 1938 г., на всеки рожден ден на Мити той изпращал огромен букет бели рози. Твърди се, че въпреки че е била омъжена за софийски адвокат, тя е обичала Кемал Ататюрк до смъртта си.

За съжаление, при развилите се през следващото  десетилетие събития българите и гърците се изселват от Лозенград, в който днес живеят 74 000 турци. Българите  се изселили, заемайки къщи и имоти на напуснали гърци, в черноморските градове Ахтопол, Царево, Созопол, Бургас, а също и в някои тогавашни крайбрежни села, близо до Черноморието като Айтос.

Божидар Димитров  още снощи е вдигнал под тревога кметовете на тези градове, на които той е и почетен гражданин, и ги е помолил да съдействат за набиране на средства за построяването на църквата  на предците им и на музея и е срещнал всеобщо съгласие.

Един от тракийските активисти от Созопол – Димитър Куцев, веднага е започнал да набира средства за църквата.


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Румяна Титерякова
17.02.2017 15:01:12
0
0
Притеснява ме фактът, че ще реставрира архитект Фърков. Като му знам пристрастията и стремежа към всякакъв вид бутафории не ми се мисли какво ще се пръкне този път.
8
Емилия Вълчева
04.02.2017 08:14:34
3
0
На фона на толкова много негативни, дори плашещи новини от южната ни съседка, таз и може да ни даде лъч надежда.....
7
Marianka Pencheva
03.02.2017 22:51:45
4
1
Slava Na Boga za tova Bogoygodno delo!
6
Райна Димитрова
03.02.2017 15:32:27
8
1
Слава Тебе, Господи!
5
М Люцканова
03.02.2017 11:18:07
22
1
Новината е изключително приятна.Благодаря от сърце на турските власти и българските представители за добрият тон и отличният резултат.Комшиите са за това,винаги да намират начин да си помагат.
4
ХЕМИ ВАРНАЛИУС
03.02.2017 10:01:49
5
8
ТУРСКАТА СТРАНА ВИНАГИ СЕ Е ПОКАЗВАЛА ДЖЕНТЛЕМЕН - ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЪВМЕСТНАТА ТРАГИЧЕСКА БЪЛГАРО-ТУРСКА ИСТОРИЧЕСКА СЪДБА. РЕЗУЛТАТ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРАНСЕВРОПЕЙСКИ ИНТРИГИ.
3
Диана Ангелова
03.02.2017 01:44:50
22
4
Семейството на дядо ми насилствено е било принудено да напусне Лозенград, изоставяйки земите си. Прокудени те се заселват в Странджа. В този край между Средец и Равадино са се заселили много от лозенградчани. Те говориха на много специфичен диалект. Поради напреднала си възраст прадядо ми е останал в Лозенград и никой не знае какво се е случило с него. Само, който не е прокуден под заплаха от живота си не може да разбере болката на тези хора.
2
Диана
02.02.2017 23:42:01
13
2
Семействата на двете ми баби са от Лозенград.
1
Станимира Черногорова
02.02.2017 18:08:07
12
4
А когае ни върнат имотите?Имаме 1 600 дк земи и къща в Лозенград!Моя дядо е бил един от близките приятели на Кемал Ататюрк.Има личен подарък от него бинокъл!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки