Братя Домусчиеви се сдобиха с нов кораб


Братя Домусчиеви се сдобиха с нов кораб
Снимка: Topnovini.bg
02 Февруари 2017, Четвъртък


Това е построеният в Китай "Чумерна", който досега е плавал под швейцарски флаг


С нов товарен кораб се сдоби Параходство „Български морски флот“, което в края на 2007 г. бе приватизирано от Кирил Домусчиев и неговата „Адванс пропъртис“ в консорциум с немската „KG Maritime Partners“.

Сега в състава на флотилията на параходството влиза и бълкерът „Чумерна“, който е построен през май 2012 г. в китайска корабостроителница и досега е бил експлоатиран от голямата швейцарска компания ABC Maritime под името "Adfines south".

Бълкер се нарича съд за превоз на насипни товари в трюм (т.е. без опаковка) и обикновено той се използва за превоз на руда, въглища, цимент и т.н.

Дължината на „Чумерна” е 189,99 м, широчината – 28,5 м, товароносимостта му е 36 940 тона. Корабът има ледови клас 1C FS и на практика е почти изцяло „близнак” на „Родина” и „България”, които БМФ придоби след приватизацията на компанията.

Понастоящем флотилията на параходството наброява 9 кораба в групата от 36 000 до 43 000 тона дедуейт. В близко време се очаква тя да бъде увеличена последователно с още три кораба от този клас, съобщават от дружеството.

„Чумерна” е третият кораб с това име в историята на БМФ. Първият е 15 570-тонен моторен танкер, който е бил в състава на флота от 1965 г. до 1974 г. Вторият е проектираният и построент в България 10 703-тонен въглевоз, който бе в състава на флота от 1978 г. до 2007 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки