Защо искат да затворят едно училище със 157-годишна история


Защо искат да затворят едно училище със 157-годишна история
02 Февруари 2017, Четвъртък


Учебното заведение е основано от съратник на Васил Левски, но ще стане жертва на амбициите да се запази едно незаконно школо

Автор: Таня Тонева – директор на Основно училище „Васил Левски“ - Плевен

От декември 2016 г. кметът на община Плевен Георг Спартански предлага второ училище в града за закриване. Това е 157-годишното Основно училище „Васил Левски“, основано от съратник на Апостола още преди Освобождението.

Официално оповестената причина за закриването са неразплатените към момента задължения на учебното заведение, които възлизат на почти 70 хиляди лева - за отопление, заплати на учителите, такса смет и местен данък за последните две години.

Зад тези обяснения обаче стои апетитът на ръководството на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици да завладее материалната база на ОУ „Васил Левски“, която идея се радва на протекцията от страна на кмета на града.

Години наред плевенската Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, независимо от статута си на гимназия, в нарушение на чл. 26 от Закона за народната просвета (отменен) а сега и в нарушение на чл. 38 от Закона за предучилищното и училищното образование приема ученици от първи до седми клас. След влизане в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование екипът на учебното заведение би трябвало да закрие паралелките на класовете от първи до седми.

На работна среща на 16 януари 2017 г. с участието на директори на училища, общински съветници и експерти от Общинската администрация, кметът на града лансира активно идеята за откриване на ново училище чрез обединяване на учениците от ОУ „Васил Левски“ и паралелките от 1 до 7 клас на Профилираната гимназия, но след формално закриване на основното училище. При това предложението на кмета е новото училище отново да носи името на Апостола!

Тази драма не би се състояла, ако години наред не беше толерирано незаконосъобразното поддържане на паралелки от първи до осми клас в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в града. В нея засиленото изучаване на чужди езици, съгласно законовите изисквания, започва от 8 клас, а в началните и прогимназиалните класове се осъществява общо училищно образование.

Така съзнателно или не гимназията години наред въвеждаше в заблуждение родителите на децата, записани в тези класове, че те учат в езиково училище. По този начин всички основни училища в града бяха подложени на своеобразна нелоялна конкуренция.

Сега кметът се възползва от затрудненото финансово състояние на ОУ „Васил Левски“ в резултат на грешки на предишното ръководство преди въвеждането на делегираните бюджети, съдебни дела при свиването на раздутия щат, настаняването насила на ромската фондация "Амала Р" и въвеждането на делегираните бюджети на база миналогодишни данни.

В това училище обаче работят сърцати българи, които изпълняват своята мисия и призвание без заплати от месеци. Те са създали условия за всички ученици в началните класове да се обучават целодневно в сигурна среда за постигане на добри резултати и за спокойствие на техните родители.

Броят на децата всяка година расте. Но поради формирането размера на бюджета на база показатели за предходна учебна година в него се натрупва постоянно дефицит. А това е проблем за всички нови училища и училища в развитие.

Училищното ръководство се обърна към редица отговорни институции с молба за съдействие и финансова подкрепа за изплащане на задълженията и експертна помощ за съставяне на оздравителен план и финансово стабилизиране, но не последва реакция от тяхна страна. Сега тече дарителска кампания за набиране на средства за изплащане на натрупания дълг на училището.

Ние – учителският екип на ОУ „Васил Левски“, носим оптимизма на възрожденските просветители и вярваме, че решение ще се намери, независимо от незаинтересоваността от страна на отговорните институции и въпреки плановете на кмета на града да предложи още веднъж закриването на училището на февруарската сесия на Общинския съвет.

Изправени сме пред едно възмутително и безпрецедентно толериране на беззаконието в България. С цел запазване на нелигитимните паралелки на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици, се обезглавява преподавателският колектив на старото апостолско училище. Така се оказва, че за да се спаси нелегитимното, ще се премахне легитимното учебно заведение.

Много училища са засегнати от въвеждането на новата система на финансиране на училищното образование. В резултат на тази система се ограничава възможността на малките и развиващите се образователни институции да оцелеят. Това доказват затворянето през миналата година на 26 училища.

Образованието е една от най-важните сфери от обществения живот и ние не бива да позволяваме намеса на конюнктурни политически и кадрови интереси в него. Трябва да се направи всичко възможно да бъде спрян посоченият акт на произвол и беззаконие, като компетентните органи следва да се намесят за намиране на принципно и справедливо решение на възникналия проблем.


В категории: Новини , Образование , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки