Кметът на Враца: Не съм призовавал за бойкотиране на Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“


Кметът на Враца: Не съм призовавал за бойкотиране на Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“
01 Февруари 2017, Сряда


Публикуваме правото на отговор Калин Каменов, адресирано до информационна агенция BulNews.bg, с копие до сайтовете „Десант“, „Фрог нюз“ и „С кафето“

Автор: Десант

Кметът на Враца Калин Каменов адресира право на отговор до информационна агенция BulNews.bg, с копие до сайтовете „Десант“, „Фрог нюз“ и „С кафето“.

Поводът е статия за похода „По стъпките на Ботев", с автор BulNews.bg и заимствана от няколко български медии, сред които и цитираните сайтове.

Тъй като действително и наш представител не е присъствал на заседанието на Ботевския организационен комитет, проведено на 25 януари 2017 г., се чувстваме длъжни да поднесем извиненията си към кмета на Враца Калин Каменов и да публикуваме правото му на отговор без редакторска намеса.

„Във връзка със статия в информационна агенция BulNews.bg, публикувана на 27 януари 2017 г., в 8150 часа, озаглавена: „Срам и позор! Калин Каменов призова да се бойкотира похода „По стъпките на Ботевата чета, се възползвам от правото си на отговор и изпращам своята позиция до медията. Искам да изложа истината и се надявам, че тя ще достигне до вашите читатели.

Посочената статия съдържа невярна информация и не отговаря на истината. Още в първото изречение има неточности. В него е посочено, цитирам: „На проведеното в сряда вечерта събиране на Ботевския организационен комитет кметът на Враца Калин Каменов в желанието си да оригиналничи е предложил учениците от града да бойкотират националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“. 

В текста невярна е информацията, че в сряда (25 януари 2017 г.) вечерта е проведено заседание на Ботевския организационен комитет. Срещата започна в 14,00 часа и приключи в 15,00 часа. Другата манипулативна измислица е, че съм предложил учениците от града да бойкотират Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“. Това също не отговаря на истината.

На заседанието предложих да се обяви конкурс за абитуриенти, които на бала си да са облечени в народни носии, фланелки, или да организират друга патриотична инициатива. Целта на предложението е да възпитаваме в децата родолюбие и национална гордост. Предложих наградата за спечелилия клас да бъде екскурзия до градовете в чужбина, където е учил, творил и преподавал Христо Ботев. По време на моето изказване не е ставало въпрос за бойкотиране на Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“, в който участват поклонници не само от Враца, но и от цялата страна. Точно обратното. С всичките си действия съм показвал уважение и съпричастност към похода и лично съм участвал в част от дейностите, с неговото провеждане.

Виедозапис на цялото заседание на Ботевския организационен комитет е направен от медии, присъствали на срещата, от които може да се види точната и коректна информация. В същото време представител на Вашата медия не присъстваше на заседанието, което отново показва, че написаното от вас се позовава на преразказ и свободни съчинения, а не на факти от първо лице. Съдържанието на статията компрометира мен – като кмет на Враца, но и уронва името на нашия град.

До този момент не предприемах действия спрямо Вашите провокативни и манипулативни статии, но лъжите, които безотговорно публикувахте, свързани с Ботевите дни, преминаха границите на обективността и журналистическата етика.“


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
02.02.2017 05:54:53
0
0
ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА - те такова животно нема!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки