Защо събор „Лудогорие“ стана „Болярска среща“


Защо събор „Лудогорие“ стана „Болярска среща“
В лудогорската местност Пчелина вече е поставен Балкански рекорд за най-дълга сватбена софра. Около месалите даседнаха 1520 гости, облечени в народни носии
01 Февруари 2017, Сряда


Освен сватба като рекорд на Гинес на преродената проява ще се избира и „Най-гиздавата мома на мегдана”

Автор: Дина Харизанова

Неотдавна под медийните прожектори бе огласена новината, че това лято се стяга голяма и невиждана досега сватба, която има амбицията да претендира за рекорд на Гинес. Събитието се очаква  да събере между  4000-4500 души, а за почерпката им бе речено, че ще отидат едно теле и десетки агнета, и множество погачи, мезета и литри вино, както и тонове боб по хайдушки, сготвен в най-голямата на Балканския полуостров „Лудогорска тава“.

Но по-интересното от тези впечатляващи цифри, е че всъщност венчавката няма да е обикновена, а ще е възстановката на автентична хайдушка сватба. Женихът ще е Георги (Жоро) Георгиев, представен като „будител и радетел за всичко българско и родно”, а невястата му – Ива Янчева, за която се твърди, че е „прекрасна и талантлива българска девойка, пример за подражание”.

Покрай любопитните факти, някак незабелязано се промуши вестта, че цялата тази тумба-лумба ще се състои по време на Националния фолклорен събор „Болярска среща", който ще се проведе на 21, 22 и 23 юли 2017 г. над Петропавловския манастир край Лясковец.

Това всъщност е наследникът на добре познатият Национален фолклорен събор „Лудогорие”, който за своето шесто издание се преименува в „Болярска среща“ и премести мястото на провеждането си от местността Пчелина край Разград на поляните до лясковската света обител.



Логата на "стария" и "новия" събор си приличат като две капки вода 

Причината за тази рокада разкри тези дни главният организатор на събитието Валентин Димов – председател на сдружение „Лудогорие 2012“, който пред разградската медия „Екип 7“ посочи като основен мотив липсата на подкрепа от страна на общинското ръководство в Разград, в лицето на кмета Валентин Василев (ГЕРБ).

„Вместо да се оценят плюсовете от това събитие, които то носи на местния бизнес и на хората като цяло, на миналогодишното издание бяхме принудени от общината да плащаме по 30 лева на шатра и други допълнителни такси. Освен това нашата молба да бъдат подсилени трафопостовете не беше възприета сериозно и имахме редица проблеми.

В същото време общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец възприеха идеята ни да преместим събора в техния край изключително радушно и поемат всички разходи, свързани с подготовката на терена за събитието” - изтъква Василев.

Хубавото в случая е, че традицията се запазва, но изместването на проявата в друг край на България лишава събора от първоначалната му цел, която, както бе обявена от организаторите, е „осигуряване на възможности за трансмисия към следващите поколения и популяризиране на Разградския край и Лудогорието като място на дълголетна история и богати културни традиции“.

Все пак Валентин Василев не губи вярата си, че рано или късно съборът ще се върне в Разград и  Лудогорието отново ще стане център на веселби и към него пак ще заприиждат многобройни привърженици на този тип родолюбиви прояви. 

А дотогава, в рамките на първото му издание като „Болярска среща“, най-вероятно ще се осъществи и световният рекорд за „Гинес“ за най-многолюдна сватба. Покрай това ще се проведе и фотоконкурс на тема „Най-гиздавата мома на мегдана”.



Снимка: Студио "Перфект"-Варна

За снимката младите девойки трябва да позират облечени в народни носии, с менци и кобилица на рамо. А коя е най-красивата ще определи гласуване във „Фейсбук“.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки