Граждани пишат на Христо Алексиев: Спрете източването на БДЖ!


Граждани пишат на Христо Алексиев: Спрете източването на БДЖ!
31 Януари 2017, Вторник


От "Обществен и релсов транспорт" настояват за спиране на продажбата на всякакви активи на Холдинг БДЖ ЕАД, „БДЖ Пътнически превози” ЕООД, „БДЖ Товарни превози” ЕООД, включително от частни съдебни изпълнители и стартиране на спешни публични преговори с кредиторите на дружествата и пълен анализ на задълженията да предприятията за периода 2000-2016 г.

Автор: Десант

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт настояват за предприемането на спешни мерки във връзка с тежката ситуация, в която се намира БДЖ. Една от тях е преразглеждането или прекратяването на обществената поръчка № 01605-2017-0001 “Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на "БДЖ-Пътнически Превози" ЕООД” със срок 07.02.2017 г.“

Считаме, че условията на процедурата са порочни и необосновани, тъй като и към момента няма яснота от къде ще бъде осигурен посоченият в процедурата финансов ресурс от 164 402 044,8 лв. (с ДДС), пишат в писмото си от „Обществен релсов транспорт“.

От Инициативата настояват за спиране на продажбата на всякакви активи на Холдинг БДЖ ЕАД, „БДЖ Пътнически превози” ЕООД, „БДЖ Товарни превози” ЕООД, включително от частни съдебни изпълнители и стартиране на спешни публични преговори с кредиторите на дружествата и пълен анализ на задълженията да предприятията за периода 2000-2016 г.

Преди дни стана ясно, че е била продадена почивната станция на БДЖ в гр. Хисаря., а и е започнала процедура за продажба на акциите на БДЖ в Алианц България.

От сдружението припомнят, че 6 локомотива на БДЖ, определяни като негодни, бяха продадени на словашки ремонтен завод в края на миналата година.

Георги Статков от инициативата коментира, че е крайно време за започване на процедура за публичен конкурс за нови ръководства на Холдинг БДЖ ЕАД, „БДЖ Пътнически превози” ЕООД, „БДЖ Товарни превози” ЕООД. Друго важно искане е възобновяване на дейността на обществения съвет към МТИТС, който фактически не е функционирал през последните две години.

Гражданите заявяват, че са готови да окажат съдействие на новия министър.

Припомняме, че вчера от Първи частен синдикат поискаха отстраняването на ръководството на БДЖ и целия правен отдел на компанията от служебния министър на транспорта Христо Алексиев.

Мотивите са продължаващо водене на железницата към ликвидация, неспазване на кодекса на труда, нарушения при сключване на договорите за застраховка в железницата, включително ощетяването й с милиони левове, както и нарушения на Закона за обществените поръчки на Република България.

Тези сигнали са били изпращани и до бившия министър на транспорта Ивайло Московски, но официален отговор няма и до днес. От синдиката настояват за спешни действия от страна на министър Алексиев.

От синдиката твърдят още, че ръководството на дружеството в лицето на управителя на БДЖ „Пътнически превози” не изпълнява дори собствените си разпоредби и срокове, описани в приети през лятото на миналата година „Правила за условията и реда за оценяване на трудовото представяне на служителите”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки