Продължава напрежението в Егейско море заради военните провокации на Турция


Продължава напрежението в Егейско море заради военните провокации на Турция
Атина отказа да върне турските офицери, потърсили убежище в Гърция
31 Януари 2017, Вторник


Самочувствието на Турция беше силно засегнато от решението на Върховния съд в Атина по делото за избягалите с хеликоптер турски офицери. Турското правителство прие решението на съда като обида и се закани, че ще отговори адекватно на Гърция, която давала подслон на заговорници, терористи и убийци

Автор: Десант

Преди няколко дни Върховият съд на Гърция издаде оправдателна присъда и призна правото на политическо убежище на 8те турски военни, които на 16 юли м.г. избягаха с хеликоптер в Гърция.

Турските власти обявиха бежанците за заговорници и терористи, които били участвали в опита за преврат и поискаха те да бъдат върнати в Турция. След продължителна съдебна сага турските офицери бяха оправдани и пуснати на свобода.

Този развой на събитията извади от равновесие управляващите ислямисти в Анкара и те предупредиха гръцкото правителство, че поведението на Гърция няма да остане безнаказано.

Както министърът на правосъдието Бекир Боздаг, така и министърът на отбраната Фикри Ъшък предупредиха премиера Ципрас, че като ответна реакция турското правителство е готово да анулира действието на двустранната спогодба за реадмисия на нелегалните мигранти.

Премиерът Ципрас отговори, че Гърция е правова държава и решението на независимия гръцки съд не подлежи на ревизия или коментари. Тогава Анкара задейства предварително изготвения план Б.

На 29 януари началникът на турския генерален щаб Холоси Акар, заедно с командващите видовете въоръжени сили, пристигна във военноморската база Аксаз под предлог, че ще инспектира турските военни кораби в района на пристанището.

На борда на стражевия брегови кораб Мелтем генерал Акар се отправи към двата спорни скалисти острова Кардак, които се намират на около 4 морски мили от курортния град Бодрум.

В антигръцката военна провокация бяха включени още няколко турски патрулни катери, които придружаваха кораба на турските военни. Турската флотилия беше посрещната от гръцки стражеви кораби и въоръжения сблъсък беше предотвратен в последния момент.

Днес, 31 януари, се стигна до нов инцидент, който продължи 45 минути, когато 2 гръцки торпедни катера се появиха във водите около островите Кардак. Веднага към тях бяха изпратени кораби на турската брегова охрана и всяка една от двете страни направи всичко възможно за да демонстрира присъствие и военна мощ.

Гръцки вестници като "Етнос", "Елефтерос Типос", "Танеа" и др., обвиниха султана Ердоган, че праща своите войници на военна авантюра. Инцидентите през последните дни ни връщат към месец януари 1996 г., когато едва не се стигна до военен конфликт заради същите два скалисти острова.

Засега липсва реакция от страна на НАТО за предотвратяване по-нататъшната ескалация на напрежението в Егейско море. От страна на ЕК, нейният говорител Маргаритис Схинас предупреди Турция да не провокира ново напрежение.

Добросъседските отношения, каза говорителят, са основен критерий за приемането на Турция в ЕС. Сегашните инциденти в Егейско море, допълва той, не могат да бъдат приети като проява на добросъседство от страна на Анкара.
Източник: СКАТ



В категории: Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки