Защо учени създадават ембриони от клетки на човек и прасе


Защо учени създадават ембриони от клетки на човек и прасе
30 Януари 2017, Понеделник


В образувания ин витро ембрион само 0,001 % от клетките са човешки, но това е важно постижение, твърдят учените. Според тях това би могло в бъдеще да помогне за развитието на изкуствени органи за трансплантация

Автор: Десант

Международен екип от учени, водени от института Салк, е създал организъм, който е хибрид между прасе и човек или т.нар. химера. Организмът в момента е ембрион на 4 седмици, съобщава сп. National Geographic.



Подобен тип организми могат да се използват за отглеждане на органи за трансплантации и научни експерименти. Той е създаден чрез инжектиране на човешки стволови клетки в ембрион на прасе. Правени са множество опити на принципа проба-грешка, докато бъде открита правилната комбинация, която да не се отхвърля от ембриона.

Проектът се разработва вече повече от 4 години. Използван е опит от други експерименти със създаването на химери между плъх и мишка. Отново е използван и методът за редакция на гени CRISPR, чрез който е "изтрита" част от гените, които отговарят за създаването на определени органи. След това са добавени стволови клетки от друг организъм, които са способни да образуват въпросните органи.

При комбинацията между човешки клетки с ембрион на прасе обаче учените са срещнали допълнителни трудности. Въпреки че двата организма са доста сходни, се оказва, че те лесно отхвърлят чужди клетки. Те трябва да бъдат добавени в точно определен момент, за да се намали максимално рискът от отхвърляне.

Дотук вече са създадени 186 подобни ембриона, които няколко седмици са били в организма на истинско прасе. За момента броят на приетите човешки клетки е малък, като следващата стъпка в проекта е увеличаването им.

Учените казват, че ще са необходими години работа преди да може да е възможно чрез този метод да се отглеждат органи за трансплантация и да се реши проблемът с огромния недостиг. Разбира се, остава и етичният въпрос за създаване на организми с единствената цел да им бъдат взети определени органи.


В категории: Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки