Англия и Турция затоплят отношения, ще засилват стратегическо сътрудничество


Англия и Турция затоплят отношения, ще засилват стратегическо сътрудничество
29 Януари 2017, Неделя


На връщане от Вашингтон, вместо в Лондон, английският премиер Тереза Мей кацна в турската столица. Посещението не е изненадващо, тъй като то беше предварително обявено

Автор: Десант

Веднага след посещението си в Съединените Щати, премиерът на Великобритания Тереза Мей пристигна в Анкара. Основна тема на разговорите с турските ръководители било засилването на двустранното сътрудничество.

Президентът Реджеп Ердоган прие високата гостенка в султанския дворец Беш Тепе. Турският държавен протокол направи всичко възможно, за да бъде впечатлена госпожа Мей от обстановката на разкош и историческо величие.

Това даде повод на известна английска журналистка да подчертае изобилието на злато в приемната зала и сервизнте помещения на двореца. Което пък предизвика гневната реакция на говорителя на президентството Ибрахим Калън, който обвини английските медии в преднамереност и опит да бъдат омаловажени резултатите от срещата.

В изявление за пресата, преди началото на разговорите Ердоган изразил надежда и очакване, че благодарение на разговора му с Тереза Мей международната коалиция, в която участва и Англия, ще прояви нов подход в сътрудничеството с Турция на територията на Сирия и Ирак.

По този начин турският президент отново изрази недоволството на Турция от липсата на помощ от страна на САЩ и техните партньори във връзка с борбата на турската армия с ислямския тероризъм в района на стратегическия пунк Ел Баб.

Така Ердоган се опита да оправдае неуспешното развитие до сега на операцията „щитът на Ефрат“, която взема все нови и нови жертви сред турската армия.

Както Тереза Мей, така и Ердоган потвърдиха общото си желание да работят активно за търсене на нови възможности в областта на външната политика, военното, търговско-икономическото и културното сътрудничество.

Според Ердоган сегашният търговски стокообмен възлизал на почти 16 милиарда долара и било постигнато взаимно съгласие тази сума да достигне 20 милиарда в близките години.

Повече подробности от посещението станаха известни след разговорите между Тереза Мей и турския премиер Йълдъръм. Подписани били две важни спогодби, едната от които откривала пътя за построяването на турски военен самолет от ново поколение, който трябвало да полети след 6 години.

Англия трябвало да участва с финансиране от 117 милиона евро и оказване на необходимата помощ с експерти и технологии. Втората спогодба уреждала въпросите за осигуряване на сигурността на пътниците и полетите на гражданската авиация, с цел предотвратяване проникването на терористи на територията на Англия.

Подготвен бил проект на споразумение за свободна търговия между двете страни, кото било особено актуално в момент, когато Англия напуска Европейския съюз.

В тази връзка, на общата пресконеренция журналистка от водеща западна медия запита двамата премиери как е възможно да се съвместяват принципите на свободната търговия с международно признатите принципи за демокрация и човешки права.

Турският премиер отговори, че търговията и икономическите интереси нямали нищо общо с човешките права и свободи. Тереза Мей се опита да бъде по-конкретна като заяви, че при опита за преврат на 15 юли Турция е защититила демокрацията и, че тази привързаност към демокрацята трябва да се съблюдава и сега чрез признаване върховенството на закона и изпълнение на международните ангажименти на Турция за спазване на правата и свободите на турските граждани.

Атмосферата в залата се разведри, когато остроумен журналист попита двамата премиери как се чувстват когато единият трябва да осигури напускането на ЕС, а другият настоява Турция да стане член на ЕС. В отговор Бинали Йълдъръм се пошегува като каза, че и този, който напуска ЕС съжалява, така и този който влиза в ЕС.
Източник: СКАТ



В категории: Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки