Евростат: В България алкохолът е скъп, а цигарите - евтини


Евростат: В България алкохолът е скъп, а цигарите - евтини
Карта: Евростат
28 Януари 2017, Събота


Като цяло храните ни са по-скъпи от тези в Румъния, Албания и Полша

Автор: Десант

Проучване на европейската статистическа агенция "Евростат", която тези дни бе оглавена от българката Мариана Коцева, сочи, че най-скъпи хранителните продукти са в Дания, а най-евтини - в Македония и Полша.

Цените в България общо на храните, напитките и цигарите са изравнени с тези в Косово. Сред страните на Балканите у нас е по-евтино, отколкото в Босна и Херцеговина, Черна гора, Турция и Гърция, но е по-скъпо, отколкото е в Румъния, Сърбия и Албания.  

В доклада на Евростат се изтъква специално за алкохола, че в Ирландия цената му е с 75% над средното за ЕС, обаче е 36% по-ниска, отколкото в България!

За сметка на това, най-високите са цени на цигарите в Обединеното кралство (119% над средното за ЕС), а най-ниската цена за папиросите е отчетена в България (50% под средноевропейската).

​Евростат изчислява тези съотношения, като взема предвид и покупателната способност на заплатите в съответните държави. В проучването са включени към 440 продукта, сред които са хляб, мляко, месо, риба, плодове и зеленчуци, минерална вода, кафе, тютюневи изделия, захар, яйца, ориз, мед, сладолед и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки