Когато се наливаха основите: Кой и кога направи първата копка на магистрала "Хемус"


Когато се наливаха основите: Кой и кога направи първата копка на магистрала "Хемус"
28 Януари 2017, Събота


Предупреждаваме: Всякаква прилика с днешната действителност е случайна

Автор: Яна Славянска

4 октомври 1974 г. е първият ден от изграждането на автомагистрални пътища в нашата мила родна страна.

Днес мнозина се заблуждават, че най-напред се започва със строежа на „Тракия“. Но от излизалите по онова време вестници разбираме, че това не е така.

На цитираната по-горе дата се поставя началото на „Хемус“ – първата от „автомагистралния пръстен на родината“, както гласят някогашните дописки за този светъл момент от историята на пътното строителство у нас.

Това става с подобаващо тържество в участъка между селата Яна и Йорданкино. И както си е редно, „с голямо въодушевление и възторг“ присъстващите посрещат тогавашния Първи – другаря Тодор Живков, който съответно прави и първата копка!

Скъпи сънародници, всяка прилика с днешната действителност е случайна!Апропо, към днешна дата – 43 години по-късно, от цялото трасе, което трябва да е 425 км, са изградени 172 км, а остават да се прокарат още 253 км, които да свържат Ябланица и Шумен.

На 15 февруари 2016 г. тогавашният министър-председател Бойко Борисов обяви, че обществената поръчка за довършване на магистралата, е прекратена, като мотивът за това е липса на средства. Оставащото трасе бе решено да се възложи за строителство на 8 обособени отсечки (лотове),


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки