Голямата лъжа с безплатните лекарства за хипертоници


Голямата лъжа с безплатните лекарства за хипертоници
Снимка: http://1den.bg/
25 Януари 2017, Сряда


От 1 януари 2017 г. трябваше медикаментите, изписвани за високо кръвно, да са безплатни. Поне такова беше обещанието на здравния министър в оставка Петър Москов. Проверка на Десант в аптечната мрежа обаче показа, че това не е вярно

Автор: Светлана Николова

От началото на 2017 г. лекарствата за високо кръвно в България трябваше да се предлагат на всички хипертоници безплатно в аптечната мрежа, срещу представяне на рецептурна книжка. Поне такова беше обещанието на здравния министър в оставка Петър Москов.

В края на миналата година от Министерството на здравеопазването разпространиха информация до медиите, че за целта държавата е отделила около 10,5 млн. лв., които трябвало да покрият разходите.

Досега Касата покриваше между 25 и 50% от стойността на медикаментите. Надзорният съвет на НЗОК реши обаче от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония, гласеше прессъобщение на Министерски съвет.

Това е едно от най-масовите заболявания у нас – по данни на Касата регистрираните българи с тази диагноза са около 200 000 души.

Всъщност, тази идея не беше нова, тя бе заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи.

Мярката трябваше да влезе в сила през 2016 г., но отново беше отменена по същата причина – липса на финансови средства. После от ведомството се похвалиха, че са измислили начин да ги осигурят. Те щели да дойдат след въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничили финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани.

Каква е ситуацията към днешна дата?

Проверка на Десант в аптечната мрежа показа, че или обещанието на здравното министерство е останало като пожелание за някой друг път, или аптечните дружества не са уведомени, че трябва да предлагат безплатни лекарства за хипертоници.

Хронично болните хора купуват медикаменти с остъпка, която е регламентирана от Националната здравноосигурителна каса, но чак пък съвсем без пари, чуваме за пръв път, категорични са фармацевтите.

Че това е една огромна лъжа, ни пишат и наши читатели, които също са пробвали да си купят с рецептурна книжка най-разпространеното лекарство при високо кръвно престариум, но ударили на камък.

Според лични лекари въвеждането на подобна мярка е трудна, почти невъзможна задача по няколко причини. Първо, реалният брой на хипертониците е много над 200 000 души и Касата не е в състояние да поеме лечението им изцяло за своя сметка.

Освен това, лекарствата за високо кръвно в аптекарската мрежа са изключително много, на различни фирми и марки и, ако изобщо се престъпи към подобна мярка те да се предлагат безплатно, това ще касае само един-две вида медикаменти и, то, от най-евтините.

Така или иначе, към 25 януари гръмко обещаваната кампания от Министерството на здравеопазването не е стартирала и най-вероятно няма да се осъществи. Особено като се има предвид, че от понеделник ведомството ще има нов служебен шеф – Илко Семерджиев.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки