Кабинетът в оставка даде на бургаския кмет авиобазата край Равнец


Кабинетът в оставка даде на бургаския кмет авиобазата край Равнец
Снимка: Част от хангарите на някогашната авиобаза в Равнец Снимка: airgroup2000.com
25 Януари 2017, Сряда


Димитър Николов поискал имота, за да прави поредния... празен индустриален парк

Автор: Янко Георгиев

На своето последно за мандата на кабинета „Борисов 2“ правителствено заседание Министерският съвет реши да прехвърли собствеността върху летището край село Равнец на Община Бургас.

В края на септември миналата година вече действащият президент Румен Радев по време на предизборната си кампания изтъкна, че предаването на аеропорта в общински ръце ще е голяма грешка, тъй като намеренията на бургаската администрация е върху терена да се направи нов индустриален парк.

Генералът е изкарал няколко години от професионалната си кариера на пистите в някогашната авиобаза край Равнец, където от младши пилот е достигнал до поста на заместник-командир. Тук са били разположени 5-ти изтребителен авиополк, 1-ва и 2-ра ескадрила.

Радев е на мнение, че държавата трябва да си поддържа и запазва летищата, защото в случай на нужда те ще ни потрябват – било за чисто отбранителни, било за бизнес цели.

Кабинетът в оставка обаче, буквално в последните дни на съществуването си, реши да удовлетвори желанието на бургаския кмет Димитър Николов и прехвърли аеропорта в негово владение.

Припомняме обаче, че един огромен терен от 300 декара в Бургас вече беше обособен за гръмко рекламиран логистичен парк. Общината вкара земята като апортна вноска в смесено дружество, но сделката й донесе само пасиви.

Обещаните големи инвеститори така и не се появиха, но общинската администрация вложи милиони левове за изграждане на инфраструктура и облагородяване на огромната гола поляна.

Загубите, които е натрупала покрай този проект до момента, надхвърлят десетки милиона евро. А приходите от няколко мижави наема, едвам стигат да покрият възнагражденията на служителите към индустриалното „чудо“.

Междувременно на днешното си последно заседание кабинетът в оставка отне от Министерството на отбраната управлението и върху три терена в Айтос, формиращи бившия казармен район, като ги прехвърли в собственост на Общината.

Както и летището край Равнец, и тези имоти се водят като отпаднала необходимост за отбранителното ведомство.

Намерението на местната власт е да ги използва за нуждите на спорта, образованието и културата. Най-вероятно и на този терен, ако ГЕРБ отново вземат властта, ще се вдигне поредната напълно излишна „Арена“, която така и ще остане празна.

Това е стил в управлението на герберите – върху бивши военни имоти да вдигат многофункционални зали. Подобна се строи и на мястото на бившите казарми в Бургас, при все, че с години не е имало мероприятие, което да напълни останалите зали в морския град. В Шумен на мястото на легендарното поделение на Пети полк също ще се изгражда местна „Арена“.

Някога, на прага на демокрацията у нас, поетът Дулинко Дулев беше написал едно вдъхновено стихотворение, в което се опитваше да прогнозира как като падне властта на БКП "дворците ще превърнем в детски ясли, а вилите - в почивни домове".

Днес виждаме колко лош пророк се е оказал лирикът. А би трябвало да предвиди как бившите казарми ще превърнем в индустриални паркове. Е, няма рима, ама то не ни е и до песен, та да звучи мелодично тази тъжна констатация.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки