Младежката безработица у нас намалявала, отчете МС


Младежката безработица у нас намалявала, отчете МС
Снимка: БНР
25 Януари 2017, Сряда


Това пише в годишния доклад за младежта, прочетен на последното заседание на Министерски съвет

Автор: Десант

Положителна тенденция към намаляване на младежката безработица е отчетена в одобрения от правителството Годишен доклад за младежта за 2015 г.

Коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години е 14,4%, което е с 3,3 процентни пункта по-ниско спрямо 2014 г. Заетостта пък нараства с 1,2 п. п. до 39,2 на сто, което е в синхрон с активния процес на прилагане на мерки и политики от страна на институциите.

Годишният доклад представя информация за социално-икономическото положение на младежите и предприетите мерки за тяхното развитие от страна на държавните институции и местните власти.

Информацията покрива деветте основни приоритетни области в Националната стратегия за младежта (2014-2020) и отчита изпълнението и напредъка съобразно 21 ключови индикатора, част от които са заетостта и безработицата при младите хора, напусналите образователната система, професионалното ориентиране и реализация, младите хора в малките населени места и селските райони и др.

Годишният доклад е изготвен от администрацията на Министерството на младежта и спорта на базата на събрана и анализирана информация, подадена от централните и местни органи на властта, данни от Националния статистически институт, Евростат, както и други национални и международни проучвания, реализирани в отчетния период.

Специално за целите на доклада са използвани данни от национално представително проучване сред младите хора в страната, проведено в рамките на Междинната оценка на въздействието на Национална стратегия за младежта (2010-2020) от агенция ЕСТАТ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки