Небрежни пушачи хвърляли угарки зад кулисите на казанлъшкия театър „Искра“


Небрежни пушачи хвърляли угарки зад кулисите на казанлъшкия театър „Искра“
Някогашният театър "Искра" в Казанлък
25 Януари 2017, Сряда


Още преди 90 години жител на Казанлък предлага да се забрани тютюнопушенето на сцената и зад кулисите

Автор: Диана Славчева

В началото на далечната 1927 г. в редакцията на вестник „Казанлъшка искра“ се получава разтревожено писмо от един, по думите на изданието, „доброжелателен“ любител на театралното изкуство.

Той споделя възмущението си, че по време на спектаклите в местния театър „Искра“ зад кулисите хористи и музиканти масово пафкат цигари. А после „хвърлят цигарите кой дето свърне“!

Тогава - преди 90 години, изгаря плевенският театър, а няколко седмици по-късно огън изпепелява и пловдивския храм на Мелпомена. „Приблизително по това време печатът съобщи за грамаден пожар с много човешки жертви в един театър в някой си град в Америка“ – допълва сведенията авторът на писмото.

„И като си представите, че сцената е най-лесно запалителната част на всеки театър, че вода няма в този момент в града ни (безводието в тогавашен Казанлък било нещо съвсем обичайно, б.р.) и че пожарната ни команда е невъзможна, ще разберете тревогата ми“ – алармира читателят.

Затова той предлага „да се съобщава през време на всеки киноспектакъл чрез екрана за опасността, на която излагат „Искра“ небрежните пушачи, и абсолютно да се забрани пушенето на сцената и зад кулисите“!

Но това очевидно му се е видяло недостатъчно като превантивни мерки, и анонимният „доброжелател“ продължава с наставленията: „И понеже някои хора от дума не взимат, а продължават да пушат, въпреки всички наредби, пожарникар да бъде заставен в края на представлението да преглежда най-щателно сцената и актьорските стаи“.

Така преди близо век бдителният казанлъчанин революционно изпреварва времето си, за да наложи порядки и забрани, които стават масово актуални едва в наши дни с тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места.


В категории: Културен Десант , Духовни средища , Добри Вести , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки