Незабравимият Владимир Висоцки днес щеше да навърши 79 години


Незабравимият Владимир Висоцки днес щеше да навърши 79 години
Ключови думи: Владимир Висоцки, бард
25 Януари 2017, Сряда


Неговите песни са стихия, полемика и борба, превземането на позиция, щурм и канонади от строфи, изстреляни в бесен, картечен ритъм. Критиците го клеймяха, народът го боготвореше

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Китарата има своите трубадури, които са оставили светла диря след себе си. Един от тях е Владимир Висоцки. Него вече го няма в света на живите, но песните му и днес са живи. С тях той преодолява мълчанието, прекрачва през бариерата, която го отделя от света на живите и идва при нас с гласа си, със стиховете си и с неумиращото си изкуство.

Със своите песни, още в годините на застоя в съветското общество  той се превърна в предтеча на преустройството и в бард на гласността. Обикновените хора, които бяха герои на песните му, никога не ще забравят Володя Висоцки. 

Не ще го забравят и неговите критици, които го представиха като кумир на търгашите и кебапчиите и като творец, който пише своите песни под въздействието на водката. Той не се страхуваше да влезе в спор с апологетите на сладникавата, сантиментална лирика и да обори, с помощта на сатирата, своите опоненти, които го обвиняваха, че със песните си гъделичкал низките страсти на тълпата.

Те оприличаваха лирическия му герой с алкохолиците и далавераджиите, а него го обвиняваха в дилетантство, безвкусица и пошлост.

Критикуваха песните му, че вулгаризирали живота и били като хибрид между зоопарк и закусвалня. И това бе естествено. Артистите от масовките винаги са завиждали на славата и таланта на солистите, които са законодатели на модата и любимци на публиката. На статистите, просто, им се струва, че не са могли да се доберат до лаврите, които незаслужено им са били отнети.

Как всичко в живота се повтаря!

Някога и Маяковски е бил обвиняван в площадна декларативност. Филипиките на съветските културтрегери срещу лириката на Есенин поразително се приличат с тези срещу Висоцки.

Интересно, че вкусовете на хората изпревариха вкусовете на префинените и ретроградни естети. Но на Володя му стигаше любовта на обикновените хора, които го боготворяха.

Той умееше да ходи по ръба на ножа и винаги се спираше пред оная невидима черта, която разделя волномислието от цинизма и дързостта от разложителния скепсис и деградацията.

На него му беше чудна сладникавата представа за света. В иронията му просветваше вродения му аналитизъм и неизтощимата му страст да подлага всичко на съмнение.

Володя Висоцки умееше да се превъплъщава в своите песни – монолози, влизаше под кожата на героите си от простолюдието и говореше с тяхната груба лексика. Затова често пъти го питаха хората не е ли воювал на фронта, не е ли бил алпинист, не е ли летял всред вихъра на височинния вятър.

Толкова бяха автентични песните му, защото в тях то влагаше цялата си душа, цялата си страст и плам. Висоцки излизаше пред микрофона, като на сражение, заставаше пред него като пред амбразура на бункер, преследван от прожекторите, достъпен за всички, окъпан в светлината.

Той пееше с пълно напрежение, с цялата си енергия, хвърляше в залата думите, взривяваше ги, за да ги възпламени и най-равнодушните. Неговите песни са стихия, полемика и борба, превземането на позиция, щурм и канонади от строфи, изстреляни в бесен, картечен ритъм.

За него беше без значение дали пее в компания или пред публиката. Той бледнееше от бледност и изпадаше в изстъпление. Челото му се оросяваше с пот, гърлото му се напрягаше, жилите му изскачаха, сякаш щяха да се скъсат. Целият беше в творчески екстаз, пределно мобилизиран и напрегнат. С вътрешно напрежение е невероятен огън, който излъчваше, той превръщаше всяка песен в спектакъл.

Неговите агресивни песни биха рязали ужасно слуха, възпитан в духа на старите мелодични романси. Те биха изглаждали като речитативно крещене в сравнение с ромона на тихите трели. Яростните му напеви биха предизвикали истинско раздразнение у моралистите със своя нравствен екстремизъм, непризнаващ компромисите със съвестта, идеологическото послушание и казарменото единогласие.

И докато в цяла Русия хората пееха песните му, неговите закостенели критици не спираха хулите срещу него. Обвиняваха го, че в творчеството му имало пиянски нюанси, истерия и цинизъм. Смятаха, че търси евтина популярност, че спекулира с настроенията на неориентираните и че се е превърнал в кумир на лумпените. Така членовете на поетическия миманс се отнасяха със завист към неговите песни, които като магнит, привличаха хората по стадиони и зали.

Това бе конфликтът между Салиери и Моцарт, между личността и безличието, между гения и бездарието.

Висоцки не бе пасивен, когато защитаваше правдата, често порицаваше, постоянно осмиваше с оръжието на сатирата сладникаво сантименталната лирика на естрадните песни. Висоцки не се нагаждаше към масовия вкус и не измени своето верую до края на своя кратък живот.

Затова обикновените хора, не само в Русия, го обичат и до днес, макар че отдавна вече не е между живите, но песните му продължат да звучат в ефира на десетки радиостанции, включително и български. Така се ражда безсмъртието на твореца!


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки