Търговище ще отбележи Освобождението си със зрелищна възстановка


Търговище ще отбележи Освобождението си със зрелищна възстановка
24 Януари 2017, Вторник


В живата картина ще вземат участие над 100 представители от 6 реконструктурски клуба от Североизточна България

Автор: Десант

С мащабна възстановка на събитията от паметната дата 29 януари Търговище ще отбележи  пред паметника на ген. Казимир Ернрот 139-та годишнина от Освобождението си.

Живата картина е по инициатива на местния Патриотичен клуб „Възраждане”. В нея ще вземат участие над 100 представители от 6 реконструктурски клуба от Североизточна България. Сред тях са ПК „Възраждане“ - Търговище,  НД „Традиция“ Велики Преслав „Седми преславски пехотен полк“, НД „Традиция“ - Шумен, „46 добрички пехотен полк“ - Добрич, Комитет „Крум Страшний“ – Шумен и Сдружение "Клуб миноносец Дръзки" – Варна.

След възстановката и ритуала в знак на признателност пред паметника на ген. Казимир Ернрот ще потегли шествие към Морената в кв. „Варош”, където ще бъдат поднесени цветя и венци, а след това ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

Честванията ще приключат привечер на пл. “Свобода” с литературно-музикална композиция “Пътят на свободата”, с участието на ученици от I ОУ “Христо Ботев” и Центъра за младежки дейности и инициативи.

Празничните чествания, посветени на Освобождението на Търговище, ще започнат с изложба – живопис на търговищкия художник Румен Райнов. Тя ще бъде открита на 25 януари в арт галерията на Регионална библиотека  „Петър Стъпов“.

В четвъртък във фоайето на библиотеката ще се представи книгата „Под знамето на бунта”, с автор Стефан Николаев.

Екипът на Регионалния исторически музей – Търговище е подготвил изложба „Реликви от Освобождението на Търговище“, която ще може да бъде посетена на 27 януари, петък, в Свещаровата къща. В същия ден в ОНЧ „Напредък-1864“ ще се проведе дискусия по темата „Какво знаем и не знаем за Никола Симов – Куруто?“ с участието на Савин Савов и Валентин Княжевич от ПК „Възраждане”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки