Ислямски групировки седнаха на масата на преговорите с Русия, Турция и Иран


Ислямски групировки седнаха на масата на преговорите с Русия, Турция и Иран
23 Януари 2017, Понеделник


На международната конференция, която се провежда в Казахстан, присъстват и представители на режима на Башар Асад

Автор: Десант

Започна отдавна планираната международна конференция за Сирия в гр. Астана. До организирането й се стигна след като на 13 декември миналата година на среща в Москва външните минисри на Русия, Турция и Иран постигнаха принципно споразумение за прекратяване на огъня на територията на Сирия и станаха гаранти за неговото спазване. Споразумението влезе в сила на 30 декември 2016.

Късно вечерта на 22 януари в хотел Риксос в столицата на Казахстан започнаха предварителните консултации между делегациите на Русия, Иран и Турция с представителите на Сирийското правителство и на въоръжената опозиция.

В делегацията на противниците на режима на Башар Асад участват около 15 въоръжение групировки, между които подкрепяната от Анкара дивизия "Султан Мурад" и "Джейш Ал Ислям" (армия на исляма), предводителят на която Мохамед Алюш бе представен като ръководител на делегацията на опозицията.

Конференцията започна със закъснение от 1 час поради постоянно възникващите непримирими различия между делегацията на въоръжената опозиция и ръководителя на сирийската делегация - Башар Джаафери.

Говорителят на считаните доскоро за терористични групировки Яхия Ел Ариди направи изявление за западните медии, в което предупреди режима в Дамаск, че тяхното участие в Астана съвсем не означава, че те слагат оръжие и се предават. 

Техни приоритети в преговорите са прекратяване на нарушенията от страна на Сирийската армия и решаването на хуманитарни въпроси между които - сваляне на блокадата от някои населени пунктове и освобождаване на политическите затворници в Дамаск.

Сирийският представител настоява атаките по въздух и суша да продължат срещу онези формирования, които не спазват премирието и не са представени на преговорите в Казахстан.

От името на президента на страната Нурсултан Назарбаев, приветствие към участниците в срещата прочете заместник-министърът на външните работи на Казахстан - Роман Василенко. Той пожела успех, въпреки натрупаните досега предрасъдъци и принципринципните различни на участниците по отношение на бъдешите мирни стъпки за политическо уреждане на конфликта.

Покана за участие получиха и САЩ, на което Иран дълго време се противопоставяше. Поради рокадите в Белия дом, американската страна символично участва във форума със своя посланик в Астана Джорж Крол.

От името на ООН и като важен посредник за намитане на допирни точни в Казахстан пристигна специални пратеник за Сирия на съвета за сигурност Стефан Де Мистура.

Интересът към конференцията е голям. Акредитирани са близо 500 местни и чужди журналисти от 24 държави. Министърът на външните работи на Казахстан пое ангажимент в качеството си на почетен домакин, че при необходимост работата на срещата може да продължи и след 24 януари, когато е обявен края на конференцията.

Източник: СКАТ



В категории: Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки