Как „хибридна” атака застигна Обединените патриоти


Как „хибридна” атака застигна Обединените патриоти
23 Януари 2017, Понеделник


Вълната на измислените информации може да ни залее в предстоящата предизборна кампания

Автор: Флагман

Световният проблем с фалшивите новини удари и по българските националисти. В продължение на три дни в мрежата се въртя информация, че ВМРО и „Атака“ се отцепват и че гонят НФСБ от коалицията „Обединени патриоти“.

Повод за „фейк нюза“ стана поведението на депутатите от НФСБ, които напуснаха пленарната зала на Народното събрание след думите на новоизбрания президент Румен Радев: „Имате още една седмица”. Тогава от ВМРО бяха на друга позиция и излязоха с комплименти за речта на Радев.

Малко след това в няколко съмнителни сайта, ползвани за фалшиви новини, излязоха информации, че от ВМРО са разпратили декларация срещу НФСБ.

От проруския „Бултаймс“ цитират уж официална позиция на партията: «Националният изпълнителен комитет на ВМРО заявява, че изявленията на председателя на НФСБ Валери Симеонов, направени в няколко национални медии, не са съгласувани с ръководството на парламентарната група на Патриотичния фронт и следва да се приемат като позиция само на НФСБ. Този тип изявления подхранват партийния егоизъм и рушат коалиционните отношения».

Според сайта, Красимир Каракачанов дори коментирал, че на изборите ВМРО и «Атака» ще се явят заедно, а предатели като Симеонов нямат място в тяхната коалиция.

Подобна информация има и в друг проруски сайт: bgr.news-front.info, цитиран и от друг портал с подобна насоченост – pan.bg, който иначе се занимава с военни теми.

Особено настойчиви бяха в bnews (известен и като сайта на Бареков). Оттам цитираха страницата „Сподели“, където и Волен Сидеров бил казал, че развалят коалицията с НФСБ и че Валери Симеонов е предател.

„Новината“ за разцеплението застигна дори уж утвърден сайт като Frognews.
Все пак е похвално, че останалите сериозни издания не публикуваха фалшификатите.

„Това тролове ли са. Как се наричат? Това е част от хибридната предизборна кампания“, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. След това от формацията изпратиха и официално опровержение на фалшивите публикации.

Пред „Флагман“ Каракачанов казва още: „Абсолютно фалшива новина. Аз ако имам да казвам нещо на Валери Симеонов, му го казвам лично. Такива са ни отношенията, че мога да му кажа какво мисля лично. Нито съм пускал подобни декларации, нито партия ВМРО е пускала подобни декларации. Това е част от хибридната предизборна кампания.“

Той уточни, че с Валери Симеонов се чули и се смяли, като разбрали за какво става въпрос. Според Каракачанов това са предизборни интриги, защото „Обединените патриоти“ са заплаха както за БСП, така и за ГЕРБ.

Самият Симеонов отказа да коментира изобщо темата. Той обаче уточни, че нито един журналист не го е потърсил да опровергава фалшивите новини, което означава, че големите и реални медии не са им обърнали сериозно внимание.

Въпрос е обаче доколко това може да се превърне в сериозен проблем и за други политически сили в предстоящата кампания. Особено на фона на съмненията, че подобни атаки са повлияли на вота за президент в САЩ. И на страховете, че руската хибридна атака заплашва да залее и страни като Германия и Франция на изборите им тази година.

Нека не забравяме и силата на „Фейсбук“, който реално вече е един всеобхватен медиен канал и може лесно да стане проводник на фалшивите новини.
От социалната мрежа вече обявиха, че готвят мерки за справяне с проблема, но стана ясно и че това изобщо няма да е лесна задача.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки