Ушни марки на... пчелини? Поредният абсурд на МЗХ, който убива сектора


Ушни марки на... пчелини? Поредният абсурд на МЗХ, който убива сектора
22 Януари 2017, Неделя


Според ветеринари, промяната на наредба 10 с нищо няма да помогне за подобряване на здравния статус на пчелните семейства, но ще се завъртят стотици хиляди левове, а някой в МЗХ ще си вземе комисионната от табелките.

Автор: Силвия Горанова

В края на 2016 г. Министерството на земеделието и храните реши набързо да внесе промени, които засягат сериозно пчеларския сектор. Сигурно сте чували за "ушните марки" (задължителни табелки, изработени по държавна поръчка), които от ведомството искат да поставят на кошерите. Смешно е до момента, в който се осъзнаят всички последици, които подобна промяна би имала. За кого в крайна сметка работят МЗХ и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – темата повдига социалната мрежа на пчеларите „Пушалка”.

Тези дни от там разпространиха един анализ, който поставя тревожни въпроси.

„Първо ни замазаха очите с думите "табелките ще струват 40 стотинки на кошер" - това беше лъжа, но някои колеги повярваха, че е възможно. След това ни се обясняваше как всичко щяло да бъде безплатно - естествено безплатен обяд няма. В същото време БАБХ си обнови ценоразписа. Както и предполагахме, ударът беше сериозен”, коментират от информационната браншова платформа.

Цената на въпросните табелки стига до няколко лева на бройка, като всяка промяна в Интегрираната информационна система (ВетИС) ще се заплаща. При 100 пчелни семейства, ако 2-3 пъти им смениш табелките, това удоволствие ще ти струва минимум 1000 лв. Колко български пчелари могат да си го позволят и обосновани ли са тези разходи? – питат от „Пушалка”.

Според ветеринари, промяната на наредба 10 с нищо няма да помогне за подобряване на здравния статус на пчелните семейства, но ще се завъртят стотици хиляди левове, а някой в МЗХ ще си вземе комисионната от табелките.

Така или иначе пчелните семейства са под ветеринарен контрол само по документи. За никого не е тайна, че голяма част ветеринарните лекари дори не знаят къде са пчелините, но подписват документите им. Да не говорим, че някои колеги дори не са виждали ветеринарния лекар, сложил парафа си.

„Ако плъзне епидемия, МЗХ щяло да проследи откъде е тръгнала – пълни глупости! Дори и да имаха лабораторията, дори да имаха специалистите, дори да имаха административния капацитет да направят подобно мащабно изследване, самата наредба създава предпоставки за нереално умрели или нереално живи пчелни семейства и табелки, които ще се въртят в пчелина по 50 години.
Никой няма да обяви семейство за умряло, защото това ще му струва минимум 20 лева такси и още толкова транспортни разходи, а за загубеното време и нерви изобщо няма да говорим”, прогнозират пчеларите.

Те са намерили и отговора защо беше това бързане с промяната на наредба 10. Защото предстоеше промяна в начина на внасяне на подобни промени.

„Тъй като МЗХ работи подмолно и винаги са гледали на сектора като на "група дъртаци, които могат да манипулират", ние се принудихме да отстояваме интересите си по същия начин. Тогава успяхме да забавим внасянето на проекта и МЗХ не успя да спази сроковете. Това беше единствената цел на възражението, което внесохме. Никой не се е надявал да вземат под внимание мнението на пчеларите, а само да забавим внасянето на проекта, което автоматично вкара МЗХ в много по-дълги и сложни процедури.

Една от тези "екстри", през които МЗХ трябваше да премине са обществените консултации. Вече всяка една промяна подлежи на обществени консултации и оценка. Как си представяте някой да се съгласи с промените и да се постави положителна оценка на подобна промяна?!?! - Това никога няма да се случи.

Вече едва ли има някой, който ще се съгласи, че подобна промяна няма да се отрази на сектора или че ще има положителен резултат. Оценката е най-големия проблем - няма как МЗХ да обоснове, че подобна промяна би имала положителен резултат. Това не означава, че няма да се опитат да напишат "отличен 6", а че трябва да се сезира съда и ЕС. Това автоматично забавя МЗХ с още една година. Да не забравяме, че правителството е в оставка”, се казва в позицията на пчеларите.

Ако сте съпричастни към проблемите в сектора или добивате мед, можете да изразите несъгласието си с промяната на наредба № 10 в Портала за обществени консултации -> http://www.strategy.bg/PublicConsultati ... BG&Id=2433


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пчелар
23.01.2017 12:19:35
3
0
Тежко и горко на тоя народ, чийто цар е още дете и тежко и горко на тези пчелари, чиито ръководители не са пчелари и не могат да съчувстват на трудностите в пчеларството.
До кога ще съществува тази безотговорност от страна на законотворците???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки