100-годишното пътуване на 3 уникални чипровски килима до морето и обратно


100-годишното пътуване на 3 уникални чипровски килима до морето и обратно
22 Януари 2017, Неделя


Тъкани в Чипровци в началото на миналия век, купени от семейство във Варна, днес те се завърнаха в града на своите майстори, благодарение на онкологът проф. д-р Иван Гаврилов.

Автор: Силвия Горанова

Историческият музей в Чипровци се сдоби с три нови експоната – килими, тъкани в началото на миналия век, съобщи уредникът Ценко Горанов. Те са били притежание на семейство от Варна.

Изработени са в Чипровци и са били продадени на клиент от морския град. Сега отново се връщат в града на своите майстори и ще бъдат показвани в музея. Заслуга за връщането им имат дарители, най-голям от които е онкологът професор д-р Иван Гаврилов.



Килимите са визитната картичка на Чипровци, твърди Ценко Горанов. Една голяма експозиционна зала на музея е посветена на тях. Събрани са над 50 ексемпляра от трите периода – конструктивен, декоративен и орнаментален.

Най-старите се от края на 18-ти век. Килими в Чипровци се изработват от 17-ти век като изблик на местната находчивост и умения.

Подреждането на фигурите, цветовете, разкриват богатия вътрешен мир на жените-тъкачки, техният свят на хармония, мъдрост и красота. Първите килими са изработвани по поръчка на османците, които ги използвали за молитвени постелки. Били са с прости геометрични фигури и основни цветове.

През следващите  векове в килимите се появяват по-сложни фигури, ярки и красиви цветове. Всеки си има свое име – „Саксиите”, „Четирите окца”, „Короната”, „Пиротски”, „Кавказко”, „Криви зеянци”.



Днешните изследователи на килимите смятат, че подреждането на фигурите и цветовете не е само умение, а магия, която запленява с красота и хармония. Те твърдят, че постелките отдавна са не само украса за дома, но и доказателство за наличие на доброта и обич в домовете.

В музея, който се намира на историческия хълм в града, килимите могат да бъдат видяни всеки делничен ден. Входът е 2 лв. за възрастни и 0,50 лв. – за ученици. В четвъртък се влиза без входна такса.

Освен килимите, в музея на Чипровци посетителите могат да видят и експонати, открити при археологически  експедиции – от неолита до късното средновековие, да се запознаят с историята на рудодобива чрез показаните машини за добиване и обработка на руда, изделия от чипровската златарска школа, гербовете на знатните чипровски родове, чиито наследници днес живеят в Европа.

Самият музей е разположен в сградата на първото училище в града, която е реставрирана и адаптирана за сегашното си предназначение. До нея се намират основите на някогашната католическа катедрала „Санкта Мария”, разрушена по време на голямото Чипровското въстание от 1688 г.
Източник: Кмета.бг



В категории: Традиции , Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки