Отровни портокали се появиха в Хасково и Димитровград


Отровни портокали се появиха в Хасково  и Димитровград
21 Януари 2017, Събота


Цитрусите са третирани с опасните за здравето на човека имазилил и ортофенилфенол

Автор: Десант

Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково проверява сигнали за третирани с химикали опасни портокали. Оня ден хасковлийка си купила опаковка с портокали от хипермаркет в областния град. Вкъщи жената забелязала, че на опаковката пише, че са обработени с химикалите имазилил и ортофенилфенол.

Вчера тя е подала сигнал в Агенцията по безопасност на храните.

„Преди две седмици имахме подобен сигнал в Димитровград“, споделя пред Haskovo.net д-р Георги Илиев от Областната агенция по безопасност на храните. Той допълни, че повече яснота около проверката в Бригадирския град ще има в понеделник. По думите му, в зависимост от резултатите може да се стигне до унищожаване на плодове, та дори и до санкции за търговците.

Мандарини и портокали, обработени с имазалил, бяха открити и в голяма верига магазини в Бургас. Все още обаче не са излязли лабораторните анализи, за да се види какви са дозите на отровните химикали в тях.

Според експерти двата препарата могат да се използват в ограничени количества за обработка на плодове за повече здравина и добър външен вид. В големи количества обаче имазилилът е много отровен - той дразни кожата, причинява сълзене на очите, създава проблеми на нервната система, затова трябва да мине известно време, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част.

Ортофенилфенол се използва като хранителна добавка с номер E 232. Органичното вещество се отнася към групата на консервантите, предотвратяващи разпространението на гъбички и бактерии в плодовете и зеленчуците. То предизвиква пристъпи, повръщане, много силно раздразнение на кожата, може сериозно да увреди очите, води и до изгаряния. В малки концентрации дразни лигавицата на очите и горните дихателни пътища.

Тъй като консервантът не е изучен изцяло, консумацията на продукти, съдържащи го, не се препоръчва на деца. В някои страни употребата му е забранена.

Специалистите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки