Някои мечки в парка в Белица заспиват за първи път в живота си


Някои мечки в парка в Белица заспиват за първи път в живота си
Снимка: Парк за танцуващи мечки - Белица
21 Януари 2017, Събота


Наско и Монти са последните, които са изпаднали в хибернация, а това досега не им се е случвало

Автор: Десант

Всички обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица спят зимен сън от няколко дни, което се случва за първи път, откакто убежището е открито.

Наско и Монти са последните двама мечока, които досега упорито са отказвали да заспят, но вече от няколко дни не са излизали от бърлогите си. Според управителя на парка Димитър Иванов, хибернацията на мечките е доказателство за доброто качество на живот.

Той пояснява, че повечето мечки, които са приютили от частни собственици или зоопаркове, не са спали зимен сън преди да дойдат в резервата. Ала благодарение на храненето и условията на живот, които са изцяло съобразени с естествените нужди на животните, техните инстинкти се събуждат. При някои мечки това се случи много бързо, в рамките на една-две години, докато при други отнема много повече.

Наско е в парка от 2014 г. 30-годишният мечок е взет от пловдивската зоологическа градина и заспива за пръв път в живота си.

Докато е бил в зоопарка е живял в малка клетка на студен и влажен бетонов под. Поради малкото пространство там, мечокът страдал от необичайно поведение като обикалял безспирно в кръг.

Монти пък е най-младият мечок в Парка за танцуващи мечки. И той заспива за първи път в живота си. Спасен е преди повече от 6 години от хотел, намиращ се в област Русе. Бил отделен от майка си на около 2-3 месеца, а тя е била убита. Раснал е затворен в малка стаичка, покрита с теракот, където е живял в мръсотия.

Мечето пристига в резервата през юни 2010г., а за него започват да се прилагат специални грижи по програма с цел по-лесното му адаптиране към новата среда. Храната му е увеличена двойно и включва риба, орехи, яйца, грозде и хляб.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки