Почитаме паметта на свети мъченик Неофит и преподобни Максим Проповедник


Почитаме паметта на свети мъченик Неофит и преподобни Максим Проповедник
Св. Неофит в обкръжението на архангелите Михаил и Гавраил
21 Януари 2017, Събота


Българският патриарх празнува имен ден

Автор: Десант

На 21 януари православната църква почита преп. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит.
Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството.

Родом е от Цариград, където получава високо образование и заема висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите той отива в Рим и по негово внушение папа Мартин свиква събора в Латерана против ереста.

Във времето на жестокия император Диоклетиан (284–305 г.) в древния град Никея в малоазийската област Витиния живее благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция, чийто син Неофит е подложен на нечовешки мъчения заради изповядването на Христовата вяра.

Три дни той е държан в огнената пещ със затворени врати, като мъчителите му се надявали костите му да се превърнат в пепел. На третия ден Неофит излиза от пещта невредим.

После завеждат юношата на арената, разсъбличат го и пускат срещу него мечки стръвници, но те подвиват крака пред мъченика, а после се отдалечават. Накрая довели огромен и страшен лъв, но той се оказал същият, с който Неофит преди това живял в Олимпийската пещера. Вместо да разкъса юношата, свирепият звяр близва нозете му и всички виждат от очите му да потичат сълзи.

Така Бог посрамва жестокостта на езичниците, които били по-свирепи от най-страшните зверове.

Накрая заповядали да убият Неофит. Тогава един звероподобен езичник го пронизва с един удар на копието си. Така юношата-мъченик прославя Бога със смъртта си на 21 януари 290 година.

Куриозното е, че 21 януари е имен ден и на предишния наш патриарх Максим, както и на настоящия Неофит, за който днес в митрополитския катедрален храм на София „Св. Неделя" бе  отслужена съборна Света литургия. А след края на богослужението, за здравето и благопреуспяването на първойерарха на Българската православна църква в неговото служение, бе отслужен и молебен.

Имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

На 21 януари се отбелязва и Деня на родилната помощ – Бабинден.


В категории: Добри Вести , Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки