Жабленският манастир предлага квасен хляб и истинско кисело мляко


Жабленският манастир предлага квасен хляб и истинско кисело мляко
20 Януари 2017, Петък


Днес светата обител чества своя храмов празник


На 20 януари – Ивановден по стар стил, храмов празник отбелязва Жабленският манастир „Св. Йоан Предтеча". Скътан в подножието на Коньовска планина, в местността Вирова градина под връх Курилово, той отстои на 65 км западно от столицата и в близост до живописния язовир „Пчелина“.

Не се е запазил споменът кога светата обител е основана, но намерени там артефакти подсказват, че на неговото място още в древността е имало светилище. Смята се, че по тези места е обикалял свети Иван Рилски.

Знае се със сигурност, че манастирът е разрушен по време на турското робство и е възстановен през XVIII век. Днес той е постоянно действащ  и обявен за паметник на културата.

Монасите му сами си произвеждат кисело мляко и сирене и замесват и изпичат в манастирската пещ дъхав квасен хляб, който може да се купи дори от някои магазини в София – един такъв има край Женския пазар и в него самуните се доставят в понеденик, сряда и петък, но трябва предварително да се запишете при продавачката, за да сте сигурни, че ще стигне до вашата трапеза.

Божите служители там отглеждат крави, както и градини с много плодове и зенечуци.

Мястото е спокойно и предразполага към усамотение и пълен релакс.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки