Наш гъши дроб се продава в Европа като френски


Наш гъши дроб се продава в Европа като френски
20 Януари 2017, Петък


Родният деликатес се търгува по близо 26 евро, докато "френската" продукция върви по почти 42 евро

Автор: Десант

Както бе изтъкнато на последното заседание на кабинета в оставка, България е вторият най-голям износител на гъши дроб в света. Повече от нашата страна произвежда единствено Франция, а трета е Унгария.

В много страни добиването на деликатеса е забранено заради нехуманното отношение към животните при технологията на отглеждането им. Което не пречи умъртвяването на същите тези патици и гъски при епидемия от птичи грип да е още по-нехуманно и зверско (виж статията "Хуманно ли се умъртвяват у нас заразените с птичи грип хвъркати", публикувана преди дни в "Десант"), но това вече е друг въпрос.

Както твърди сайтът "Инвестор", над 75 процента от търгувания в момента гъши дроб с френски етикети, посъщност е добит в България. Продукцията обаче се преопаковала и се продавала двойно по-скъпо от името на френски производители.

В същото време гъши дроб от ферми край Пловдив, като тази,, в която тези дни бяха унищожени с пожарникарска пяна над 7000 патици, е хит на пазара в Белгия. Това разказва в репортаж от село Милево екип на RTL.

Българската продукция се търгува на цена 25,70 евро за килограм, докато френската върви по 41,70 евро. Журналистите уточняват, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, които се доставят от Франция.

Според заснетите в репортажа белгийци българският гъши дроб е с отлични качества, а ресторантьорите твърдят, че той е различен на вкус от френския заради известни разлики при отглеждането на хвъркатите.

На френска територия птиците живеят свободно, а у нас растат почти неподвижни във фермите. Иначе големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България няма. И в двете страни се прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността, твърдят наши фермери.


В категории: Новини , Парадокси

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
23.01.2017 13:33:21
0
0
NJAKOGA PO ULITZITE NA NASHITE SELA SVOBODNO SE RAZXOZDAXA STADA OT PATITZI,PUIKI,GASKI,KO
KOSHKI.,,NJAKOGA,NO NE SEGA...,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки