Защо селата ни се обезлюдяват


Защо селата ни се обезлюдяват
20 Януари 2017, Петък


За да останат хората там, трябва да се осигурят добри транспортни връзки, да се подобри административното обслужване и най-вече да има работа

Автор: Стефан Шмидт-Маркс, икономически географ

Докато цели региони в България обезлюдяват, големите градове растат и качеството на живота там се влошава заради все по-гъстото застрояване.

Обезлюдяването на българските села се дължи на комплекс от причини, някои от които можем да се опитаме да идентифицираме.

Някои от тях важат за цялата страна – например, много хора напускат изобщо България. Очевидно това е знак, че те не виждат перспектива в страната. За да се погрижим за опустяващите селски региони, трябва да започнем да променяме положението в България из основи.

От друга страна, има структури и процеси, които тласкат към различно развитие различните региони в страната. Сред тях са примерно следните:

В България като цяло липсва пространственото планиране – такива планове съществуват едва на местно ниво под формата на ОУП. На национално и регионално ниво обаче трябва да се определят цели, а администрацията трябва да ги изпълнява. Например, в кои населени места какъв вид инфраструктура да има? Къде да се инвестира в болници, училища, транспорт?

Тези планове трябва да бъдат координирани съвместно, а не всяко министерство поотделно да решава според бюджета си (за училища, болници), без идея за комбинирани и пространствени ефекти.

Тенденция е държавата да се оттегля от селските райони. Не е достатъчно това оттегляне да се координира между отделните ресори, трябва да се обърне изцяло фокуса на политиката. Образно казано, ако на село не идва линейка, не е нужно да се чудим, че хората там измират, независимо от възрастта им.

Необходимо е развитието предимно на транспортни връзки – и то достъпни за всички граждани, какъвто е общественият транспорт. Той е един от генераторите на растеж, каквито липсват в България.

Показателен е фактът, че дори в курорт като Банско няма вътрешноградски автобуси например.

При междуградските превози ситуацията е аналогична – само едно бегло сравнение между броя автобуси по Северното Черноморие в България и в съседна Румъния, показва колко тежки са дисбалансите.

Бялата книга на транспорта, европейски документ, сочи, че всеки гражданин трябва да има достъп до международните транспортни коридори (Core /TEN-T), в рамките на до 30 минути. Това означава изключително гъста мрежа от обществен транспорт, която да позволи този достъп и в крайна сметка развитие и сближаване на регионите – една от най-важните политики на Европа.

Гръбнакът на тази мрежа е железопътният транспорт. БДЖ като държавно предприятие трябва да спомага за развитието на регионите. Вместо това се случва точно обратното: все по-малко са влаковете и се затварят гари и цели линии (актуален антипример е случаят с влака от Плачковци).

Инвестирането на държавни пари в инфраструктурата има реален ефект върху качеството на живота на хората. Даже има и европари за това.

Интересно е, че бюрокрацията има огромен ефект върху регионалното развитие! За много административни услуги, както и услуги от частни фирми, се изисква задължително лично явяване. Колкото по-активни са частните лица и фирмите, толкова по-често им се налага да пътуват до близкия по-голям град, който е общински център.

През това време обаче не могат да работят – бюрокрацията не само им отнема време, но в крайна сметка дори ги принуждава да се преместват в градовете, за да имат достъп до тези услуги. И макар да има функции, които могат да се извършват и чрез интернет, сложни процедури често предизвикват проблеми, които налагат лично явяване.

Този ефект се усилва от репутацията за ненадежност на пощата. Докато няма абсолютна гаранция, че всички пратки пристигат, е по-сигурно личното подаване на важни документи.

Всяко съмнение в пощенската система даже може да е претекст за повече корупция. Дори пратката да е пристигнала, може да се твърди, че не е била получена. Така и самата репутация на пощата вече насърчава пътуване и преместване в градовете.

Администрацията и фирмите също често изискват лично плащане на сметки/такси. Плащане чрез банкомат може да спести малко време, но пак изисква физическа поява. А и трябва да ги има навсякъде. Би било по-лесно, ако всички плащания стандартно можеха да се правят и чрез интернет банкиране. Това може да се определи и със закон, ако се налага.

И не на последно място, държавата може да подпомага (и финансово, и нормативно) изграждането на инфраструктура за бърз интернет в селските региони, както се прави примерно в Германия. Всеки модерен предприемач има нужда от това, но и за частни лица това е условие подобряващо качеството на живота.

Без транспортна, комуникационна, даже и финансова връзка, на село не може да се прави нормален бизнес.

И в крайна сметка регионалното развитие зависи от това: да има работни места.


В категории: Анализи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
20.01.2017 11:53:01
0
0
KAM TOVA BIX DOBAVIL: I S I G U R N O S T A.IZKLJU4ITELNO VAZNO!AKO GI IMA DRUGITE PREDPOSTAVKI,
NO NJAMA SIGURNOST-PAK NJAMA DA SE POLU4I.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки