Легендата за намереното бебе оживява в Садовец


Легендата за намереното бебе оживява в Садовец
Снимки: Плевен за Плевен
19 Януари 2017, Четвъртък


Плевенското село е съхранило древния обичай и го спазва точна така, както са го изпълнявали старите българи още преди времето на Христа

Автор: Светлана Николова

В плевенското село Садовец са пропуснали да отбележат Бабинден само няколко години и, то, по времето на соца. Това е може би най-обичаният и тачен празник в селото, който няма аналог никъде другаде в страната.

Ритуалът се изпълнява на 21 януари, на Бабинден по стар стил. Само дето в ролята на „бабата“ е селският лекар. А вместо на символично раждане, участниците в обреда присъстват на „спасяване“ бебе от река Вит.



Има ли общо местната легенда за детенцето в плетен кош, което водата донесла до селото, с библейската история за пророка Мойсей или пък с митичните създатели на Рим Ромул и Рем, никой в Садовец не казва.

По традиция, възрастна жена пуска във водата „бебето“, а докторът трябва да нагази в реката и да го извади от там. Ако кошът стигне до дълбок вир се приема, че детето е момче. Ако заседне на плиткото – значи е момиче. Според това пък старите българи са пророкували дали годината ще е мирна и на берекет, или размирна и на война.



Разбира се, и тогава, и сега в кошът се слага кукла. Но пък после цялото шествие се изсипва в тази къща, в която е проплакало първото истинско бебе за годината. Най-отпред върви млада жена, която носи коша с куклата. 



Най-възрастната жена от семейството пък пресреща процесията на двора и ритуално измива ръцете на доктора. Музика, танци, прясно изпечени баници, руйно вино и много веселба – така е в Сатовча на този ден до вечерта. 



Не знаем откога се чества Бабинден в нашето село, но ще се празнува, докато Садовец го има, казват местните жители. И се стягат за празника след два дни.

Началото ще бъде дадено в 10,00 часа на централния площад.

Бебето на 2017 година в Сатовча е момиченце и се казва Гала Пенчева.


В категории: Традиции , Добри Вести , Бит и култура

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Илка Христова
10.01.2020 10:18:24
0
0
Моля Ви! Името на селото е САДОВЕЦ, а не е Сатовча, както е написано:

"Най-възрастната жена от семейството пък пресреща процесията на двора и ритуално измива ръцете на доктора. Музика, танци, прясно изпечени баници, руйно вино и много веселба – така е в Сатовча на този ден до вечерта. "

"Бебето на 2017 година в Сатовча е момиченце и се казва Гала Пенчева."
1
Дудко
08.01.2020 13:29:23
1
0
Селото е Садовец не сатовча
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки